Açılış töreninde konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün, "Altın Güvercin'i Kuşadası semalarında yeniden uçurmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. 
Türk pop müziğine sayısız beste ve şarkıcı kazandıran "Kuşadası Festivali ve Altın Güvercin Müzik Yarışması", Kuşadası Belediyesi önünde başlayan kortej ile start alırken, ardından Atatürk meydanında açılış serenomisi yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra konuşan organizatör Ali Rıza Türker, bir müzik yarışmasıyla adını özdeşleştiren ilçe örneğinin dünyada çok az olduğunu belirterek, önümüzdeki yıllarda daha güzel organizasyonlara imza atacaklarını söyledi. Kuşadası Belediye
Başkanı Esat Altungün ise "Bu yarışma sadece Kuşadası'na değil, Türkiye'ye mal olmuş bir organizasyondur. Pek çok ünlü sanatçının yolu ya bu yarışmadan geçmiş ya da bu yarışma sayesinde ünlü olmuştur. Popüler müzik hayatımıza nice değerler kazandıran ve Türkiye'nin geleneksel anlamda sürdürülen tek müzik yarışmasıdır. Kuşadası Belediye Başkanı olarak böyle bir yarışmayı düzenlemekten ve ev sahipliği yapmaktan onur duyuyorum" dedi. 
Daha sonra Koçarlı Kaymakamı ve Kuşadası Kaymakam Vekili Ferhat Kurtoğlu, Organizasyon Komitesi Üyeleri Kuşadası Belediye Başkanı Esat Altungün ile Ali Rıza Türker tarafından Atatürk anıtına çelenk konuldu ve finalistlerle hatıra fotoğrafı çekildi. Açılış töreninin sonunda geleneksel olarak güvercin uçuruldu, balon ve konfetili görsel şov gerçekleştirildi.
Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen 19. Kuşadası Festivali ve Altın Güvercin Müzik Yarışması kapsamında, Kuşadası her gece ünlü sanatçıları konuk edecek. Adeta yıldız yağmuru yaşanacak Kuşadası'nda Petek Dinçöz, Cem Doğangil, Yalın, Yıldız Tilbe ve Volkan Konak; 22, 23, 24 Haziran tarihlerinde ücretsiz meydan konserleri verecek. Müzik maratonu, 25 Haziran gecesi Özer Türk Stadı'nda gerçekleştirilecek final gecesi ile sona erecek. Orkestra şefliğini Metin Özülkü'nün, sunuculuğunu ise İclal Aydın'ın
üstlendiği yarışma finalinde 10 yarışmacı mutlu sona ulaşmak için uğraş verecek.
Bilindiği gibi Fatih Erkoç, Aşkın Nur Yengi, Suavi, İzel-Çelik-Ercan, Suat Suna, Metin-Eda Özülkü, Harun Kolçak, Cem Karaca, Burak Uçkun, Asya, Burhan ve Serhan Şeşen, Ajlan Büyükburç gibi sanatçılar isimlerini Altın Güvercin tarihine altın harflerle kazımıştı. 
25 Haziran 2011 cumartesi gecesi Kuşadası'nda düzenlenecek ve Kral TV'den naklen yayınlanacak yarışmada; sanatçılar performanslarını sergileyecekler. "Kuşadası 2011 Altın Güvercin Müzik Yarışması"nın Büyük Orkestrası'nı ise Metin Özülkü yönetecek. Yarışmanın ödül sahipleri ise müzik otoritelerinden oluşan teknik jürinin yanı sıra, halk jürisinin oylarının birleşiminden çıkan sonuçlarla belirlenecek.