AYDINPOST ÖZEL/Filiz ÖZDEMİR-Geçen yıla göre satışlarının yüzde 40 oranında azaldığını belirten  Aydın Sarraflar Kuyumcular Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bağcı  “Dünyadaki altın rezervlerinin azalmasına bağlı olarak altın fiyatlarının  hızla artması biz kuyumcuları kötü etkiledi.  Son yıllarda Aydın’da  işyerini kapatan sarraf arkadaşlarımız oldu. Çeyrek altın geçen yılın aynı döneminde 87 TL iken şu anda 138 TL . Vatandaşların alım gücü ise eskiye oranla çok daha düşük.  Satışlarımızın yüzde 95’ini kredi kartıyla taksitlendirerek yapıyoruz.

“Altın her zaman değerli”

 Özellikle genç bayanların altın fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle bujiteriye yöneldiğine dikkat çeken Bağcı, “Altın dışındaki madenlerden yapılan takılar da sonuçta çok ucuz değil. Ama onları sadece kullanabiliyorsunuz.  Satmak istediğinizde hiçbir değeri  olmuyor. Halbuki altın her zaman değerli ve satmak satmak istediğinizde  zarar etmezsiniz” sözleriyle altın takı almanın avantajına dikkat çekti.

Aydınlı sarraflardan Muharrem Karaman da son dönemde altı n fiyatlarının hızla artmasıyla  satışlarımızı da büyük oranda düştüğünü ifade etti. Karaman şunları söyledi: “İşlerin hiç tadı yok. Vatandaşların nakit alım gücü olmadığı için  kredi kartıyla taksitlendirerek altın alıyorlar.Bu durum bankalara yarıyor.  Bankalar bizden aldıkları komisyon oranlarıyla biz kuyumculardan daha fazla   kazanıyorlar.”

ahmet-gezer-(1).jpg

“ Eskisi gibi  toplu altın alımı yapılmıyor”

Aydınlı sarraflardan Ahmet Gezer ise geçen yıla oranla altın fiyatlarında yaşanan büyük artışın vatandaşların takı geleneklerini de değiştirdiğini ifade etti.  Gezer “ Eskiden evlenecek çiftler ebeveynleriyle gelirler; erkek tarafı geline takmak için yüklü miktarda altın bilezik alırdı. Ama artık çiftler alyans dışında pek takı almıyorlar. Akrabalarının  düğünde taktıkları takılarla yetiniyorlar” şeklinde konuştu.

 Aydınlı sarraflardan müşterilerine  güvence

Aydınlı sarraflar  ayarı düşük  ve sahte altın konusunda ise müşterilerine tam güvence veriyorlar. Hem dernek hem de yetkili merciler tarafından gerekli denetimlerin yapıldığına dikkat çeken sarraflar “ vatandaşlar sahte veya  ayarı düşük altın tehlikesine karşı doğal olarak tanıdıkları kuyumculardan alışveriş yapmayı tercih ediyorlar ama biz Aydınlı sarraflar olarak asla böyle bir şeye tenezzül etmeyiz. Zaten hiçbir sarraf kendi adını bu şekilde karalamak istemez” sözleriyle müşterilerine tam güvence verdiler.   

muharrem-karaman-(1).jpg