Peki yatırımcısının merakla beklediği altın fiyatlarındaki istikrarsızlık ne zaman bitecek? Altın yükselişe geçecek mi? Yatırımcılar bu konuda ne düşünüyorlar?

ANLIK ALTIN FİYATLARI VERİLERİ İÇİN TIKLAYIN!

UBS yatırımcıları strese sokan bir tahminde bulundu. UBS altın fiyatı tahminini 2012 yılı için bir hayli düşürdü. UBS, daha önce 2.050 Dolar/ons olarak açıkladığı fiyat tahminini, 1.680 Dolar/ons a indirdi.

UBS, altın fiyatı tahminini düşürmesine neden olarak ABDde iyileşen ekonomik şartların yeni bir parasal genişleme olasılığını azaltmasını, güçlü Doları ve FED in faizleri 2014 yılına kadar olağanüstü düşük tutacağı sözünün sorgulanmaya başlamasını gösterdi.

ALTIN TRENDİ YUKARI YÖNLÜ

Citigroup Inc.nin teknik analizine göre, altın geçen hafta çekiç formasyonu olarak adlandırılan biçimi oluşturmasının ve 55 haftalık hareketli ortalamasının üzerinde tutunmasının ardından yüzde 8.5 yükselerek ons başına 1,802 dolara çıkabilir.

 Ünlü yatırımcı Jim Rogers, uzun vadede altın trendinin yukarı yönlü olduğunu vurgulayarak, yatırımcıların altında hemen satışa geçmemesi gerektiğini söyledi. Yakın zamanda iyi bir alım fırsatı doğacağına dikkati çeken Rogers, altının onsunun bin 100 ila bin 200 dolara gerilemesi halinde yatırımcıların hemen alıma geçmesi önerisinde bulundu. Vatan’da yer alan habere göre Jim Rogers, altının bu yıl soluklanacağını tahmin ettiğini kaydetti.

BOĞALARIN YANINDA YER ALIYOR

FED’in politika hamlelerinin doları zayıflatması ve enflasyonist baskıları tetiklemesi, altını daha da cazip bir yatırım aracı haline getirdi. Avrupa’daki borç krizi de altının yükselişini destekledi. Rogers, FED’in ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını sıfıra yaklaştırması ve piyasaya trilyonlarca dolar enjekte etmesinden bu yana, altında boğaların yanında yer alıyor.

Boğa Piyasası terimi gelecek hakkındaki iyimserliği belirtir. ‘Boğa’lar, piyasanın yükseleceği beklentisi içindedirler. Bu düşünceye sahip kişiler, piyasa yükselmeden, ellerinde yeterli para bulunmasa bile bir yere borçlanıp, hisse senedi satın alır, daha sonra da yüksek fiyattan satarlar. Ekonomi uzmanlarının beklentileri de krizin etkilerinin devam etmesi durumunda altın fiyatlarının yükselmesi yönünde.

Spot altının onsu yüzde 0.6 kayıpla 1,571.43 dolara gerilerken Singapur’da yerel saatle 9.44’te 1,573.60 dolar oldu. Külçe altın bu ay yüzde 5.5 gerilerken düşüşünü de dördüncü aya taşımaya hazırlanıyor. Dolar mayıs ayında euronun da içinde bulunduğu altı majör para birimi karşısında yüzde 4.5 değer kazandı. Euo ise son sekiz aydaki en büyük aylık kayba hazırlanıyor.

 Altın hala daha varlıklarını çeşitlendirmek isteyen yatırımcılar sayesinde bu yıl yüzde 0.6 artıda seyrediyor. Dünyanın en büyük altın destekli ETF’si SPDR Gold Trust’taki altın varlıkları bu yıl yüzde 1.3 yükselirken 25 mayıs tarihinde 1,270.26 metrik tona dayandı. IMF verilerine göre Türkiye, Ukrayna, Meksika ve Kazakistan Merkez Bankaları nisan ayında altın rezervini artırırken Filipinler ise mart ayında varlıklarını yükseltti.