Altın fiyatları düştükçe düşüyor ama tekrar yükselişe geçmesi mümkün. Peki altın fiyatları yükseliş için neyi bekliyor?
Son günlerde altın fiyatlarının daha hızlı gerilemesine sebep, "siesta"ya yatan Yunanistan krizinin yeniden hortlaması oldu. Avro bölgesindeki bu kriz sonucu dolar yine kıymete binerken Avro ve altın hızla değer kaybetti.
Peki altın yeniden yükselişe geçer mi? İşte bu sorunun cevabı Zaman Gazetesi yazarı Kadir Dikbaş'ın bugünkü yazısında gizli. Dikbaş, ortalık yatıştıktan sonra altında yeniden yükseliş görülebileceği düşüncesinin ağır bastığını söylüyor. Ve şöyle devam ediyor:
"Bu görüşteki uzmanlar, merkez bankaları faiz artırımına gitmediği sürece, altına olan talebin azalmayacağını düşünüyor. O sebeple merkez bankalarının politikalarını yakından izlemek gerekiyor. Ayrıca, bazı merkez bankalarının altın alım-satım operasyonlarının piyasaları etkilediği de unutulmamalı."
DÜNYADA KİMİN NE KADAR ALTINI VAR!
Kadir Dikbaş bunu cevaplamanın zor olduğuna dikkat çekse de bazı belli başlı ülkelerin ne kadar altını olduğunu paylaşıyor bizimle. Türkiye'nin sıralamada 22. olduğunu yazan Dikbaş, bizdeki "yastık altı" altınların unutulmamasını ve ortaya çıktığında çok ciddi meblalara ulaştığını da söylüyor.
Dikbaş'ın ortaya koyduğu rakamlar şöyle:
Dünya Altın Konseyi'ne göre, şu an 31.063 ton olan toplam dünya resmi altın rezervinin 8.133 tonu ABD'ye ait. Onu 3,40 bin tonla Almanya, 2,81 bin tonla IMF, 2,44 bin tonla İtalya ve 2,43 bin tonla Fransa izliyor. Altıncı sırada ise 1.054 tonla, altına ilgisi giderek artan Çin bulunuyor.
Türkiye'nin sıralamadaki yeri 210 tonla 22. Son bir yılda 100 tona yakın artış var. Bunun sebebi, bankaların elindeki altın hesapları sebebiyle Merkez Bankası'nda ekimden bu yana tutulan zorunlu karşılıklar.
Ayrıca dünya resmi altın rezervinin yüzde 64,3'ünün Avro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası'nda olduğunu hatırlatalım.
Türkiye, altın mücevherat pazar büyüklüğü açısından Hindistan, Çin, ABD ve Rusya ile birlikte dünyanın en büyük beş pazarı arasında yer alırken, üretimde de Hindistan ve İtalya ile birlikte ilk üç içinde. Yaklaşık 5 bin üretici, 35 bin perakendeci bulunan sektörde 250 bin kişi çalışıyor. Üretimin yüzde 30-40'ı ihraç edilmekte, geri kalanı ise yerli tüketicilere, turistlere ve bavul ticareti yapanlara satılmakta.