Altın bin 48 dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı. İMKB Bileşik Endeksi, 50 bin puana kadar çıkarak bu yılın en yüksek seviyesine ulaşırken dolar ise düşüş gösterdi


İngiliz Independent gazetesinin, petrol zengini Körfez ülkelerinin, petrol ticaretinde doların yerini alacak para sepeti konusunda Rusya, Çin, Japonya ve Fransa ile gizli görüşmeler yürüttüğü haberi altına hücüm edilmesine neden oldu. Dün ise günü bin 42,5 dolarla kapattı.

20 SENT BİRDEN ARTTI

Altın fiyatları spot piyasada bin 48 dolar 20 sentle tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı. Altının yükselişinde, doların zayıflaması ve enflasyon kaygıları etkili oldu. Analistler, yakın vadede altının 1050 doları bulabileceğini öngörüyor. Altının fiyatı son 7 yıldır sürekli artıyor. 2002 yılı başında 280 dolar civarında olan altın fiyatları 1043 doları aşarak yeni bir zirve yaptı. Bir başka deyişle altın fiyatları bu dönemde yüzde 272 artış kaydetti. Küresel kriz sürecinde altın fiyatlarında düşüş görüldü.

DALGALI SEYİR İZLEDİ

Altın fiyatları Mart-Eylül döneminde en yüksek 980 doları gördü ve dalgalı bir seyir izledi. Ancak dolaın zayıflaması yatırımcıları emtia piyasasına yöneltti. Yılbaşında 880 dolar olan fiyatlar bu yıl yüzde 18,5 artış gösterdi. Uzmanlar, doların değerinin düşük kalmaya devam etmesi halinde altının fiyatının yıl sonuna doğru daha fazla artabileceği tahmininde bulunuyorlar.

MÜCEVHERE TALEP ARTIYOR

Altının fiyatı, Noel yaklaşırken mücevhere olan talebin artmasıyla Ekim-Aralık döneminde genellikle yükseliyor. Altında önemli rol oynayan ülkelerin başında gelen Hindistan'ın altın talebi de geleneksel olarak ekim aylarında artış gösteriyor. Küresel altın talebinin yüzde 20'den fazlası Hindistan'a ait.

FAİZDE AŞAĞI YÖNLÜ DEVAM EDEBİLİR

Öte yandan bankacılar, Başbakan Erdoğan'ın Wall Street Journal'a yaptığı IMF'ye yönelik açıklamalarla ve Hazine ihalelerine gelen yüksek talep ile tahvil/bono piyasasında görülen aşağı yönlü seyrin dün de yeni gösterge tahvilde devam edebileceği düşünüyor. Gösterge faizi dün ilk işlemlerde yüzde 7,9 iken 8,04 ile kapandı.


Borsa 50 bini gördü

İMKB Bileşik Endeksi, 50 bin puana kadar çıkarak bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. IMF'yle anlaşma olasılığının artmasıyla borsadaki yükseliş devam ediyor. Önceki gün 49 bin 466 puandan rekorla kapanan İMKB Bileşik Endeksi, sadece 0,83 puanlık artışla ve 49.465,22 puandan güne başladı. İlk dakikalardan itibaren yükselişe geçen endeks, seansın ilk bir saati tamamlandığında 50.000,08 puana kadar çıkarak 2009 yılı seans içi zirve rekorunu yeniledi. İMKB Bileşik Endeksi, bundan önce 50 bin puanlı seviyeleri en son 15 Oak 2008 Salı günü 2. seansta görmüş, kapanışı da 50.377,34 puanla yine aynı gün yapmıştı. Bileşik Endeks, 50 bin puanı tarihte ilk kez 51.281,85 puanla 9 Temmuz 2007 Pazartesi günü yapmıştı.


Dolar yerlere değdi

Dolar kuru güne önceki günkü seviyelerinde başlarken 1.4680-1.4690 TL'den el değiştirdi. Günü ise 1,47 ile sonlandırdı. Doların düşmesi ile yatırımcılar yönünü altın ve bakır gibi değerli metaller ile petrole çevirdi. Uzmanlar, faiz oranlarının neredeyse sıfır olduğu bir durumda, altına geçmenin ek maliyetinin sıfır olması yüzünden yatırımcıların altını daha cazip bir yatırım aracı olarak gördüğünü söylüyorlar. AngloGold Ashanti Üst Yöneticisi Mark Cutifani, gelecek 12 ayda altının ons fiyatının 950-1,100 dolar aralığında seyredeceğini, ABD ekonomisinin gerilemeye devam etmesi ve yatırım talebinin artması halinde altının ons fiyatının 1,100 dolar seviyesini kırabileceğini ifade etti./yeni şafak