Venedik’te Altın Aslan Almanya’yaPavyonda eserleri bulunan Schlingensief geçen ağustosta hayatını kaybetmişti.

Bu yıl 54. kez düzenlenen ve dünyanın en önemli çağdaş sanat etkinliklerinden biri olan Venedik Bienali, geçtiğimiz cumartesi günü açıldı. Açılışta verilen Altın Aslan ödülünün sahibi Almanya pavyonu oldu. Almanya pavyonunda eserleri bulunan sanatçı, geçen yıl Ağustos ayında kanser nedeniyle hayatını kaybeden Christoph Schlingensief’ti.

Christoph Schlingensief, Almanya pavyonu üzerinde 2010’da çalışmaya başlamış, ancak Ağustos ayında çalışmalarını tamamlayamadan hayatını kaybetmişti. Çalışma, pavyonun küratörü Susanne Gaensheimer ve Sclingersief’in eşi Aino Laberenz tarafından bitirildi. “A Church of Fear vs. the Alien Within” adlı kilise enstalasyonunu içeren çalışmada, Sclingersief, hastalık, ölüm ve hayat konularına odaklanıyor. Bienal’de sanatçılara verilen büyük ödül “The Clock” adlı enstalasyonuyla ABD’li sanatçı Christian Marclay’in oldu.

89 ülkenin katıldığı Bienal’de ilgi gören Türkiye pavyonunda ise Ayşe Erkmen’in “Plan B” adını verdiği projesi bulunuyor. Erkmen çalışmasında Venedik Bienali’nin ana mekanı olan Arsenale’nin bir odasını su arıtma birimine dönüştürdü.