Aydın Tabip Odası, şiddete maruz kalan hekim ve sağlık çalışanları için ''Alo Hekim Şiddet Hattı'' adı altında özel bir çağrı yardım merkezi kurdu.
Aydın Tabip Odası Başkanı Eralp Atay, yönetim kurulu üyeleri ve SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun ile düzenlediği basın toplantısında, ülkenin içinde bulunduğu toplumsal süreçte şiddetin her alanda hızla arttığını söyledi.
Toplumsal şiddetin artışına paralel olarak sağlık çalışanları ve hekimlerin de son yıllarda çok boyutlu olarak şiddet ile karşı karşıya kaldıklarını ve mesleklerini gereği gibi yapamaz hale geldiklerini savunan Atay, şunları kaydetti:
''Hekimler yaşadıkları şiddet olayları karşısında kurumlarının konuya duyarsız kalmaları sonucu kurumlarına karşı güvensizlik duymaktadır. Şiddet hekimlik mesleğinin bir parçası haline getirilmeye, hekimlere kanıksatılmaya çalışılmaktadır. Aydın Tabip Odası olarak kanıksatılmaya engel olacağız. Çünkü kanıksamak demek hekimlik mesleğini gereği gibi yapamamak demektir. Bu da toplumun nitelikli sağlık hizmeti almasının önünde en büyük engel olarak ortaya çıkacaktır.''

-EN ÇOK KADIN HEKİMLER ŞİDDETE MARUZ KALIYOR-

Atay, hekimlerin mesleklerini gereğini yaparken sözel, davranışsal ve fiziksel şiddet ile tehdit edici davranışlarla karşılaştıklarını ifade ederek, şiddet olaylarının yüzde 62'lik oranla acil birimlerde görüldüğünü belirtti.
Bununla birlikte tüm hekimlik alanlarında şiddetin yaşandığını ve şiddet uygulayanların yüzden 86'sının hasta ve hasta yakını olduğu bilgisini aktaran Atay, şiddet uygulayanların yüzde 92'si erkeklerden oluşurken, en fazla şiddete ise kadın hekimlerin uğradığını ve sağlık çalışanlarının yüzde 64'ünün meslek yaşamlarında en az bir defa şiddete maruz kaldığını, yüzde 96'sının da sağlık ortamında şiddet olayına tanık olduğunu kaydetti.
Atay, şiddetin ve bunun kanıksanmasının önüne geçilmesi, şiddet ve nedenleri konusunda farkındalık yaratmayı amacıyla oda bünyesinde ''Alo Hekim Şiddet Hattı'' kurduklarını bildirerek, ''Hekimlerimiz şiddete maruz kaldıklarında 0 538 912 87 55 numaralı telefonu 24 saat arayarak, yaşadıkları olayları yönetici arkadaşlarımızla paylaşacaklar. Yönetici arkadaşımız mevzuat gereğini yerine getirerek gerekli girişimlerde bulunacaktır'' dedi.
Eralp Atay, benzer hatların daha önce İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Gaziantep, Samsun ve Isparta tabip odaları tarafından da kurulduğu bilgisini verdi.