Zamanında ödenmeyen ve geciken faturalardan alınan faiz miktarında rekorun Türk Telekom'da olduğu bildirildi. Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz, “Yıllık enflasyon oranının çok üzerindeki gecikme faiz oranları makul seviyeye çekilmelidir" dedi

Milyonlarca tüketiciye sunulan iletişim, ısınma ve benzeri kamusal hizmet bedellerinin zamanında ödenmemesi nedeniyle hizmet sunan firmalar, haklı olarak gecikme faizi tahakkuk ediyor. Tüketiciler Birliği vatandaşın geciktirdiği faturalardan alınan faiz oranlarını araştırdı. Ancak bu faizlerde şaşırtıcı bir tablo ortaya çıktı. Çeşitli firmalar tarafından uygulanan bu faizlerde en yüksek oranı yüzde 4.5 ile Türk Telekom ve TTnet aldı.

İKİNCİ SIRADA TURKCELL VAR

Yüzde 4 ile ikinci sırayı ise Turkcell ve Avea paylaştı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Av. M. Bülent Deniz, "2009/Temmuz sonu itibariyle ülkemizde gerçekleşen yıllık enflasyon, TÜFE için yüzde 5,39, ÜFE için yüzde 3,75 'dir. Yıllık enflasyon rakamları ile firmaların alacaklarına uyguladıkları aylık gecikme faiz oranları arasında büyük bir uçurum var. Gerçekleşen yıllık enflasyona yakın bir oranda, aylık gecikme faizinin tüketiciden alınması, ekonominin gerçekleri ve insafla bağdaşmıyor" açıklamasında bulundu.

YILLIK DEĞERLENDİRİLDİĞİNDE...

"Bankacılık sektöründe bir yıllık mevduat için ortalama olarak yüzde 8-10 faiz ödenmektedir" diyen Deniz şöyle devam etti: "Firmalar, aylık olarak belirtilen rakamları, faturanın son ödeme tarihi ile fiili ödeme tarihi arasındaki gün sayısı üzerinden uygulayarak faiz alıyor. Oranları yıllık değerlendirildiğinde, bankaların yıllık mevduata verdikleri oranının çok üzerinde uyguladıkları görülüyor."


Faturalar ödenemiyor

Av. M. Bülent Deniz, faiz oranlarında yaptıkları araştırmanın yanısıra ödeme süreçlerini de incelediklerini belirterek, “Öte yandan 2008 yılının son çeyreğinde başlayan küresel ekonomik kriz nedeniyle oluşan derin işsizlik süreci, tüketicilerin ödemelerindeki istikrarı bozmuş, fatura ödemelerinde önceki dönemlere göre, ödemelerdeki gecikmelerde artış gözlendi" ifadelerini kullandı.


Doğru ve uygun bir yaklaşım değil

Tüketiciler Birliği Onursal Başkanı Bülent Deniz, küresel ekonomik kriz ile mücadelede, uygulamaya konulan önlemlerin bir kısmının kamu alacaklarının çok düşük faizlerle taksit şeklinde ödenmesi yoluyla tasfiyesi amacı taşıdığını iddia etti. Ancak bu önlemlerin vatandaşın borçlarını da tasfiye ettiğini belirten Deniz, şunları söyledi: "Ancak özel sektör firmalarının kendi alacaklarına uyguladıkları gecikme faiz oranlarını ekonominin diğer tüm parametreleri ile uyumsuz olarak tespit etmiş olmaları, küresel ekonomik kriz ile mücadelede doğru ve uygun bir yaklaşım değildir. Her biri kamusal nitelikte hizmet veren bu firmaların, makul seviyelerde ve ekonominin diğer parametreleri ile uyumlu oranların tespiti, “aynı gemide olma” duygusunun yansıması olacak." /yenişafak