CNNturk.com'un haberine göre bu seçimlerde 1240 kişilik konseyin 620'si Federal Milletvekillerinden diğer yarısı ise eyaletlerin gönderdiği delegelerden oluşuyor.

Federal Meclis'te grubu bulunan Sol Parti dışındaki tüm siyasi partiler Joachim Gauck ismi üzerinde uzlaştı. Bu nedenle Gauck'un Almanya'nın 11. Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Eski Doğu Almanya kökenli Joachim Gauck, insan haklarını savunuculuğu ile ün yapan bir papaz. İki Almanya'nın birleşmesinin ardından da Stazi Dosyaları Dairesinin başkanlığına atandı.

Ancak Gauck'un Türkiye ve Türklere mesafeli durması ülkede yaşayan Türkleri de düşündürüyor.

Sol Parti ise Gauck'a destek vermeyerek, Nazi avcısı lakaplı Beate Klarsfeld'i aday gösterdi. Ancak Klarsfeld'in seçilme şansı bulunmuyor.

Alman anayasasına göre bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk iki turda salt çoğunluğu alması gerekiyor. Eğer bu gerçekleşmezse, üçüncü turda en fazla oyu alan cumhurbaşkanı seçiliyor.

Almanya'nın 11. Cumhurbaşkanını belirleyecek Federal Konsey'de 17 Türk kökenli delege de oy kullanacak.

Memet Kılıç (Yeşiller), Aydan Özoğuz (SPD), Ekin Deligöz (Yeşiller), Sevim Dağdelen (Sol Parti) ve Serkan Tören (FDP) Federal Meclis milletvekili oldukları için oy kullanacak.

12 Türkiye kökenli delege de farklı eyalet parlamentolarınca belirlendi.

Oy kullanacak delegeler arasında 1993 yılında neonazilerce evi kundaklanan ve çıkan yangında 5 aile ferdini kaybeden Mevlüde Genç ve Zwickau Neonazi Terör hücresi tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık'ın kızı Gamze Kubaşık da var.

Mevlüde Genç Hristiyan Demokrat Parti CDU, Gamze Kubaşık ise Yeşiller tarafından delege olarak seçildi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanacak Türk kökenli diğer isimler de şöyle:

Cem Özdemir (Yeşiller Eşbaşkanı), Bilkay Öney (Baden Württemberg Eyalet Uyum Bakanı), Aygül Özkan (Aşağı Saksonya Uyum Bakanı), Muhterem Aras (Baden-Württemberg Yeşiller Milletvekili), Hakan Taş (Sol Parti Berlin Eyalet Meclis Milletvekili), Filiz Polat (Yeşiller Aşağı Saksonya Milletvekili), Emine Demirbüken Wegner (CDU Berlin Eyalet Sosyal İşler Müsteşarı), Hüseyin Avgan (SPD NRW milletvekili), İbrahim Yetim (SPD NRW milletvekili) ve Gülistan Yüksel (SPD).

Christian Wulff, 2010 yılında Cumhurbaşkanlığına seçilse de daha önceki görevini kötüye kullandığı ve medyaya baskı uyguladığı iddiaları sonrası oluşan tepkiler sonrası görevinden istifa etmişti.