Erdoğan, Eski Almanya Başbakanı Schröder"in doğum günü için gittiği Almanya"da vize uygulamasını eleştirirken, Türkleri oy kullanmaya çağırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya"nın Türk yurttaşlarına zorunlu vize uygulamasını eleştirdi.
Önceki gün Hannover"de eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder"in doğum günü kutlamasına katılan Erdoğan, dün önce Alman basın mensupları, daha sonra da Türk sivil toplum örgütleri ile bir araya geldi.
Türk basınının alınmadığı toplantıda Alman gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Almanya"da Eylül ayında gerçekleştirilecek olan federal meclis seçimlerini anımsatarak, Alman politikacıları Türk vatandaşlarını seçim malzemesi yapmamaları konusunda uyardı.

Vize sorunu
Toplantıda Almanya"nın Türk yurttaşlarına zorunlu vize uygulamasını da eleştiren Erdoğan, bu uygulamanın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri olumsuz yönde etkilemekte olduğunu vurguladı. Avrupa Birliği Adalet Divanı"nın vizenin kalkması yönünde aldığı karara rağmen, Almanya İçişleri Bakanlığı"nın Türk vatandaşlarına uygulanan vize zorunluluğunu kaldırmadığını, bu bağlamda Almanya"nın haksız rekabet yaptığını söyleyen Erdoğan, bu sorunun aşılmasının ardından ekonomik ilişkilerin daha çabuk gelişebileceğine işaret etti.

"Oy kullanın" öğüdü
Daha sonra Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Erdoğan, binin üzerinde vatandaşın katıldığı toplantıda vatandaşlarımıza, seçimlere katılıp oy kullanmalarını önerdi. Türklerin Almanya"da oy kullanmalarının çok önemli olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, “Tüm sivil toplum örgütleri, eylül ayındaki seçimlerde kardeşlerimizi sandığa götürmelidir. Birkaç oy, ülkenin mukadderatında sizlerin gönüllerinden geçene tercüman olacak neticeyi doğurur. Onun için bu oylar çok önemli” diye konuştu.

Almanlık garantisi
Almanya"daki Türklerin Alman vatandaşlığına girmesinin bir sakıncası olmadığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:
“Buradaki vatandaşlarımız Alman vatandaşlığına geçmekte tereddüt etmesinler. Buna başka bir kılıf aramaya gerek yok. Burada vatandaşlık almanın, hakların garantisini teşkil edeceğini unutmayın. Bunu özellikle 18 - 23 yaş arasında olan ve bir tercih yapmak durumunda kalan gençlerimize söylüyorum.”
Dil öğrenme konusunda da hiçbir tereddüt olmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, “Yavrularımız elbette en iyi şekilde Türkçeyi öğrenecek. Türkçeyi öğrenmeyen Almancayı da öğrenemez” dedi.
Başbakan Erdoğan, dün akşam saatlerinde Ankara"ya döndü.

Milliyet