Akdeniz Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Vizesiz Avrupa Tezi' doğrultusunda yürütülen çalışmalar kapsamında Rektörlük Senota Salonu'nda toplantı düzenlendi. Toplantıya katılan Almanya Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgan Voegeli, 1970 yılında imzalanıp 1973'te yürürlüğe giren Katma Protokolü uyarınca, istihdam amacı olmayan ve üç aydan az kalmak için gelen tüm Türk vatandaşlarının vize almadan Almanya'ya girebildiğini, ancak 1980'deki yönetmelik değişikliği ile vize zorunluluğu getirildiğini söyledi. Ancak Prof. Dr. Voegeli, Katma Protokolü uyarınca vize zorunluluğunun geçerli olmadığını savundu. Türk vatandaşlarının vizesiz giriş haklarını kanıtlaması için, öncelikle Almanya Federal Cumhuriyeti'nin resmi makamlarına vizesiz giriş için başvurarak bunun onaylanmasını istemesi gerektiğini aktaran Voegeli, "Eğer bu istek reddedilir veya ilgili karar makul bir süre içinde yayınlanmazsa, Almanya Federal Cumhuriyeti'ne Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD)'nın doğrudan etki prensibine dayalı olarak Berlin İdari Mahkemesi'ne dava açmalılar." dedi.

Türk vatandaşlarının AB hukukunun Alman makamları tarafından ihlal edildiğine dikkat çeken Voegeli, kayıp ve hasar tazminatı için Almanya Federal Cumhuriyeti'ne Alman Sivil Mahkemesi'nde dava açabileceğini ifade etti.

AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin de üniversitenin başlattığı Vizesiz Avrupa Tezi'nin bir Avrupalı tarafından da doğrulandığını ifade etti. Gültekin, Türk vatandaşların bireysel olarak Alman hükümetine dava açması gerektiğini kaydetti.

Toplantıya Almanya Hamburg Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Wolfgan Voegeli, AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekin ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü katıldı.