Cinayetlerde, aşırı sağcı siyasilerin ırkçı söylemlerinin önemli etkisi olduğu, istihbarat ve polis teşkilatının da ihmal veya kastı olduğu vurgulandı

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Almanya'da 2000-2006 yılları arasında Naziler tarafından işlenen cinayetleri araştırdı. Hazırlanan raporda çarpıcı tespitler yer aldı. Cinayetlerin engellenmemesinde istihbarat ve polis teşkilatının ihmali veya kastı olduğu belirtildi. Nazi gruplarının siyasi ve sivil örgütlerden lojistik ve fikri destek aldıkları kaydedildi.

ALMAN ORDUSU EĞİTTİ

Raporda, Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı ajanlarının ellerindeki bilgileri paylaşmayarak, terör grubunun yakalanmasına engel olduğu, hatta cinayetlere doğrudan veya dolaylı katkı sağladığı belirtildi. Nazi örgütlerinin Alman ordusu tarafından eğitildiği, ordunun kurduğu 'Yedekler Topluluğu' adlı kuruluşun, aşırı sağcı parti NPD mensuplarına silah eğitimi verdiği ileri sürüldü. Rapora göre, Nazi terör hücresince işlenen cinayetlere yardım ve yataklık yaptığı gerekçesiyle tutuklanan, Andre isimli şahsa ait cep telefonundaki verilerin, Federal Suç Dairesi'nin 9 Aralık 2011 tarihli bir yazısıyla silinmesi talimatı verildiği ortaya çıktı.

Cinayetlerin ardından tanıkların çizdirdiği robot resimlerin yıllar sonra yakalanan şahıslara benzediğinin görülmesi ise polisin elinde o dönemde şahısların kimlik bilgilerinin olabileceği şüphesini artırdı.

Zanlılardan Uwe Böhnhardt'ın, 2000 yılında henüz cinayetler başlamadan emniyetin elinden kıl payı kurtulduğu bilgisi de raporda yer alan bir diğer önemli tespit. Raporda ayrıca Uwe Mundlos ve Uwe Böhnnhardt'ın aslında intihar etmediği, yakalanmak üzere olan katillerin tüm bildiklerini açığa çıkarmamaları için infaz edildikleri de iddia edildi.

YASAL DÜZENLEME YAPILMALI

Raporda Almanya'da aşırı sağ içerikli şiddet eylemlerinin yüksekliğinin endişe verici olduğuna dikkat çekildi. Nazi gruplarının lojistik ve fikri destek aldıkları siyasi veya sivil oluşumların önünün kesilmesi istendi.

Irkçılık ve yabancı düşmanlığını engelleyici mevcut yasal düzenlemelerin uygulamaya yansıtılması gerektiği belirtildi. Kamu kurumlarında ve polis teşkilatında yabancı kökenlilere de yer verilerek önyargıların kırılması gerektiği ifade edildi.

Raporda, medyanın her cinayetin ardından manşetlerine çıkardığı iddialar, yorumlar ve cinayetlere takılan isimlerin ailelerde yaşanan travmayı artırdığı belirtildi. Haberlerde uyuşturucu, mafya, PKK, ülkücüler, haraç çetesi, bahis çetesi, kumar şebekesi gibi türlü iddialarla "yabancıların tehlikeli" gibi gösterilmeye çalışılmasına dikkat çekildi.

Hatayı kabullenip istifa etti

Almanya'da 2000-2006 yılları arasında 8'i Türk 10 kişinin öldürülmesi ile suçlanan aşırı sağcı ''Nasyonal Sosyalist Yeraltı'' adlı terör hücresi ile ilgili cinayetlerin araştırmasındaki hatalardan dolayı Saksonya Eyaleti'nin Anayasa Koruma Dairesi Başkanı Reinhard Boos görevinden istifa etti.

Saksonya İçişleri Bakanı Markus Ulbig, Boos'un 1 Ağustos itibariyle görevyerinin değiştirilmesini talep ettiğini belirtti. Ulbig, Saksonya Eyaleti'nin Anayasayı Koruma Dairesi'ndeki bazı çalışanlarının apaçık yanlış davranışlarının olduğunu kaydetti. Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin 1998'in sonunda yapılan telefon dinlemeleriyle ilgili bazı tutanakların yeni ortaya çıktığı belirtilirken, Ulbig, daha önce Saksonya'nın konuyla ilgili tüm belgeleri verdiğini ifade etmişti. Sözkonusu telefon dinlenmeleriyle ilgili bilgilerin Eyalet Meclisi Araştırma Komisyonu'nda yer aldığı, ancak bu konuda Saksonya Eyaleti'nin Anayasayı Koruma Dairesi'nde bu tutanakların bulunmasının yeni bir bilgi olduğu kaydedildi.

Eyaletin Anayasayı Koruma Dairesi'nin çalışanları hakkında bu olaydan dolayı disiplin soruşturması başlatıldığı belirtildi. Ulbig, Boos'un kendisine, olaydan dolayı büyük üzüntü duyduğunu ve hayal kırıklığı yaşadığını, görevini bu şartlar altından gerekli güven içinde sürdüremeyeceğini söylediğini kaydetti.

Nazi cinayetlerinin soruşturulması kapsamında daha önce Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Heinz Fromm, 31 Temmuz 2012 tarihi itibariyle emekliye sevk edilmesini istemiş, Thüringen Eyaleti'nin Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Thomas Sippel görevinden alınarak emekliye sevk edilmişti.