Aydın Genç İşadamları Derneği (AYGİAD) Söke Şubesi'nin davetlisi olarak gelen Alman heyet il genelinde faaliyette bulunan OSB'lerle ilgili bilgiler aldı. Daha sonra Aydın ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan Jantsa ve Polat Makine firmalarına ait üretim tesislerini gezen yabancı heyet, kullanılan teknolojiye hayran kaldı.
Söke ilçesinin kardeş şehri olan Almanya'nın Schönebeck şehrinden gelen ticaret heyeti gezi programlarının ikinci gününde AYGİAD Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cem Yıldırım'ın eşliğinde il merkezinde ticari incelemelerde bulundu. Alman ticaret heyeti Umurlu Organize Sanayi Bölgesi, Jantsa A.Ş., Ege Bölgesi Sanayi Odası Aydın Şubesi, ASTİM Organize Sanayi bölgesi, Polat Makine, Tesa Güneş Enerjileri ve Aydın Ticaret Odasını ziyaret etti.
Yabancın heyetin gerçekleştirdikleri ziyaretten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Polat Makine Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Polat, kendisinin Alman teknolojisine hayran olduğunu söyledi. Bu nedenle bu ülkedeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğini belirten Polat, "Alman teknolojisine hayran bin sanayiciyim. Polat makine olarak Kontini Sistem zeytinyağı tesisi ve redaktör imalatı yapıyoruz. Redaktör fabrikamızda Alman teknolojisi kullanıyoruz. Kullandığımız sistemler ve teknoloji sayesinde 2 yıl sonra bu iş yerinin kapısında, bu fabrikada patron yoktur yazacağız. Hedefimiz dünya markası olmak" dedi.
İncelemelere devam eden Alman ticaret heyeti en son olarak Aydın Ticaret Odasını (AYTO) ziyaret ederken, AYTO Başkanı Mustafa Baştuğ; burada yaptığı konuşmasında, "Türkiye'nin AB ile ilişkilerini destekleyen en büyük partneri Almanya. Bunun yanında ülkemizde de birçok Alman şirketi ve iş yerleri bulunmakta. Geçmiş yıllarda Almanya ya işçi olarak giden vatandaşlarımız ise artık işçi değil, işveren konumunda. Almanya'da 80 bin'in üzerinde Türk işletmesi ve bu işletmelerde çalışan 200 bin'in üzerinde işçi var. Türklerin Alman ekonomisine büyük katkıda bulunduğu gözlemlenmektedir. Uzak doğu ile rekabet edebilmek için Türkiye ve Almanya'nın iş birliği yapması gerekmektedir" diye konuştu.
Yaptıkları ticari geziyi değerlendirirken Schönebeck Belediye Başkanı Hans Jurgen Haase ise; amaçlarının insani ilişkileri sağladıktan sonra ekonomiye dönük ticari ilişkileri de güçlendirmek olduğunu ifade etti. Söke Genç İş Adamlarının davetlisi olarak Türkiye'ye geldiklerini hatırlatan Haase, "Söke'den sonra Aydın'da da ziyaretler yapmak istedik. Ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için siyasi desteklemelere de ihtiyaç var. Bunun için Kaymakam ve Valiyi ziyaret edeceğiz. Heyetimizde çevre, katı atık ve yenilenebilir enerji konusunda uzmanlarımız var. Bu ziyaretler neticesinde ne kadar doğru yolda olduğumuzu anladık. Çevre ile ilgili bütün sorunları birlikte çalışarak ortadan kaldırabiliriz" dedi.
Gezi sonunda Schönebeck Belediye Başkanı Hans Jurgen Haase ev sahipliğinden dolayı AYGİAD Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Cem Yıldırım'a bir teşekkür plaket verdi.