Öğrenci affıyla ilgili yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulu gündeminin ön sırasına alındı.

TBMM Genel Kurulunda, gündemdışı konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi görüşülerek kabul edildi. Buna göre, 7 Haziran 1995 tarihinden itibaren her ne sebeple olursa olsun üniversitelerden ilişiği kesilenlere yeni bir hak verilmesini içeren yasa tasarısı gündemin 2. sırasına alınırken, uluslararası anlaşmaları içeren 22 yasa tasarısı da ön sıralara çekildi.

Genel Kurul, haftaya 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle sadece 30 Ekim Perşembe günü çalışacak. Genel Kurul, 30 Ekim Perşembe günü saat 13.00'de toplanacak ve saat 24.00'e kadar çalışmalarını sürdürecek.

Öneri üzerinde yapılan konuşmalarda tartışma yaşandı. Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç, öneri aleyhine yaptığı konuşmada, Türkiye'de devlet kurumlarında görev yapanların dürüst ve tarafsız görev yapmadığını savunarak, “HSYK (Hakim Ve Savcılar Yüksek Kurulu) üyeliği için Danıştay'dan sonuncu sırada seçilen kişinin atandığını, en çok oyu alarak birinci sırada olan kişinin sırf Alevi olduğu gerekçesiyle Çankaya Köşkü tarafından bu göreve atanmadığını” ileri sürdü. “Bu işlerle Türkiye'yi nereye götüreceksiniz?” diye soran Genç, “En yüksek oyu alan insanların kaale alınması gerektiğini” söyledi. Genç, “Bunun hesabını soracağım. Bu ülkede Alevi olmak suç mu?” dedi.

Çankaya'da Atatürk'ün izlerinin silindiğini iddia eden Genç, “Çankaya'da oturan kişi, her hafta bir memlekete gider mi? Bu ülkenin parası bu kadar çok mu?” diye konuştu.

Deniz Feneri Davasıyla ilgili dosyanın nasıl istendiğini Adalet Bakanı'na sorduğunu belirten Genç, “Bu adama ben buradan söylüyorum; bu yazıyı Frankfurt yerine, ya Moskova'ya ya da New York'a göndermişlerdir” görüşünü savundu.

“ALLAH SENİN BELANI VERSİN”

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, öneri lehinde yaptığı konuşmada, İçtüzüğün iyi niyetle verdiği bazı hakların bazı kişiler tarafından kötü niyetle ve “Sadece hakaret etmek, yalan söylemek, iftira atmak için kullanıldığını” söyledi.

Genç'in “Kimdir bunlar?” diye sorması üzerine Elitaş, “Vatandaş biliyor bunları ve günü geldiğinde de onlara cevabını veriyor” yanıtını verdi. “Kimsenin, şeytanın bile aklına gelmeyen formüller bunda...” diyen Elitaş, kimsenin Alevi, Sünni ya da ecnebi olmasından dolayı ikinci sınıf vatandaş olarak görmediklerini söyledi.

Kamer Genç'in “Allah bunu yapanın belasını versin mi?” demesi üzerine Elitaş, “Allah da senin belanı versin” diye tepki gösterdi. HSYK üyeliğine, Danıştay'ın seçtiği 3 aday arasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün birini atadığını belirten Elitaş, Anayasanın bu yetkiyi Cumhurbaşkanına verdiğini, Gül'ün de kendisinden önceki Cumhurbaşkanları gibi bunu kullandığını anlattı. Elitaş, “Sayın Cumhurbaşkanı Gül, kimseyi kapıcıdan, mahalleden, bekçiden sormuyor. Kendisine gelen bilgiler doğrultusunda atama yapıyor” dedi.

Gül'ün Başbakan, Dışişleri Bakanı olduğu dönemlerdeki gibi “Türkiye için dünyayı fellik fellik gezdiğini” kaydeden Elitaş, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğinin önemli bir başarı olduğunu, bununla herkesin iftihar etmesi gerektiğini söyledi.

Elitaş, Genç'in Adalet Bakanı'na “Adam” demesinin yakışık almadığını belirterek, “Ağzından pislik seçerek konuşmak kimseye fayda getirmez” dedi.

Genç'in kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle söz isterken, birleşimi yöneten Başkanvekili Nevzat Pakdil, tüm milletvekillerinin birbirlerine karşı saygılı davranması gerektiğini belirterek, “TBMM'nin saygınlığını korumak hepimizin görevidir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Danışma Kurulu önerisi kabul edildi.