RİZE'nin Gündoğdu Beldesi'nde 12 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi sonrasında yaralar sarılmaya çalışılırken, kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları da sürüyor. Bu sabah bölgeye gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da incelemelerde bulundu. Bakan Eroğlu'na Çaykur'a ait çay fabrikasının önünde bir işçiden tepki geldi. İşçi, “Ses etmesek ne gelen var ne giden. Bize bir iş makinesi verin de kısa sürede fabrikayı imalata başlatalım. Fabrika imalata başlamazsa üretici çayını nereye satacak?” dedi. Eroğlu da fabrikaya bir iş makinesi gönderilmesi talimatı verdi.

Bakan Eroğlu, bu sabah selin perişan ettiği Gündoğdu Beldesi'ne geldi. Bakan Eroğlu, selden en büyük hasarı gören Hamidiye Mahallesi'nde gezerek incelemelerde bulundu. Çaykur'a ait Gündoğdu Çay Fabrikası önünden geçen Bakan Eroğlu, bu sırada bir işçinin tepkisiyle karşılaştı. “Bize de bir bakın. Ses etmesek ne gelen var ne giden. Allah aşkına yeter ya” diye bağırınca, Bakan Eroğlu fabrikaya yöneldi. Bakan'ın yanındaki diğer bazı yetkililer, “Sen ÇAYKUR işçisi değil misin? Bakan sizin için burada, sesini kıs” diye uyarmasına rağmen işçi, “Halk sesini yükseltmese burada hiçbir şey olmaz” diyerek tepkisini sürdürdü. Bakan Eroğlu ise “Çok daha tehlikeli durumda olanlar var. Önceliği onlara verdik” diye konuştu. İşçinin, “Bize bir iş makinesi verin de kısa sürede fabrikayı imalata başlatalım. Fabrika imalata başlamazsa üretici çayını nereye satacak?” deyince, Bakan Eroğlu da fabrikaya bir iş makinesi gönderilmesi için çevresindekilere talimat verdi.
İşçinin bu tepkisiyle başlayan serzenişler başka selzedeler tarafından da sürdürüldü. Bazı vatandaşlar evlerine giremediklerinden, bazıları da taksitle aldıkları eşyalarını toprak altında kaybetmelerinden yakındı, Bakan'dan yardım istedi. Bazıları, olay gecesi haber vermelerine rağmen yardım gelmemesinden, bazıları da iş makinelerinin yeterince çalışmamasından dert yandı.

EŞYA KURTARMA TELAŞI

Bu arada felaketzedeler, uyarılara rağmen enkaz altında kalan evlerinden eşyalarını kurtarmaya çalışıyor. Zafer ve Sabri Küçük de enkaz halindeki evlerinden birkaç parça eşyalarını kurtarmanın telaşına düştü. Kolonları hasar gören eve ağaçtan destek yapan vatandaşlar, bazı eşya ve giysilerini kurtarabildi. Kaçtıktan kısa süre sonra evi enkaz yığınına dönüşen Sabri ve Yeter Küçük çifti de evlilik yıllarına ait eski bir fotoğraf ve birkaç parça eşya kurtarabildi. Olay anını anlatan Sabri Küçük, “el evin girişindeki merdiveni alınca evi terk ettik. 10 dakika sonra evin arka kısmı yıkıldı, sel suları eve girdi. Kaçamasaydık bugün hayatta olmayacaktık” dedi.

ARAMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan kayıp olan Salim Bilgin ile Havva Kopuz'un aranmalarına da devam ediliyor. Rize, Artvin, Trabzon ve Erzurum"dan gelen Sivil Savunma ekipleri bölgede arama çalışmalarına sabah erken saatlerde başladı. Sel ve heyelan bölgesinde çevre illerden getirilen çok sayıda iş makinesi de enkaz kaldırma ve yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

HASAR TESPİT ÇALIŞMASI

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı"ndan gelen 41 kişilik heyet de bölgede kapsamlı hasar tespit çalışması başlattı. Heyet, çöken, hasarlı ve potansiyel hasarlı ev ve işyerleri ile sel sularına kapılanların tesbiti için çalışma yürütüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi"nin gönderdiği vidanjör ve çeşitli iş makineleri de çalışmalara katıldı. Olaydan bu yana ilk kez dün gece elektrik verilen Gündoğdu"da içme suyun tesisatındaki arızanın ise bu gece giderileceği ve beldeye su verileceği belirtildi. Rize ve Trabzon belediyelerinden getirilen içme suyu tankları ile vatandaşlara içme suyu ulaştırılıyor.
Sel ve heyelanda kapanan Karadeniz Sahil Yolu"nda ise ulaşım çift şeritten verilmeye başlandı. Trafik polisleri ile selzede bazı vatandaşlara arasında da tartışma yaşandı. Evlerinden eşyalarını çıkarmaya çalışan ve araçlarını karayolu kenarına çeken vatandaşlar, polislerin, “Bakan gelecek, araçlarınızı kaldırın” uyarısıyla karşılaştı. Vatandaşlar ile polis arasında kısa süre gerginlik yaşandı. Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş"ın bunun üzerine polis memurlarını uyardığı öğrenildi.

ÇAYKUR'DAN SELZEDELERE ÖDEME

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), sel ve heyelanın yaşandığı Gündoğdu Beldesi ve civarındaki Gündoğdu, Taşlıdere ve Cumhuriyet çay fabrikalarına yaş çay veren vatandaşların alacağı olan çay paralarının tamamının salı gününden itibaren ödeneceğini duyurdu. ÇAYKUR, ayrıca aynı fabrikalarda çalışan işçilerin alacaklarının da öncelikle ödeneceğini belirtti. Kurumun sel ve heyelanda zarar gören 3 fabrikasında henüz imalata başlanamadı.

DHA