Trafik polislerinin alkollü sürücülerin ehliyetine el koyması uygulaması vatandaşlık haklarının ihlali olarak değerlendirildi ve sürücünün ehliyeti mahkeme kararıyla geri verildi.

Örnek karara neden olan olay İzmir"de Mehmet Salih Erkek isimli sürücünün bir iş yemeği dönüşünde alkol muayenesi için durulmasıyla başladı.

Sürücü Erkek, yasal sınırların üzerinde alkollü olduğu gerekçesiyle ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Polisin tutanağına itiraz eden ve kandaki alkolün tespiti için Adli Tıp Kurumu"na götürülmesini isteyen sürücünün bu isteğine iddiaya göre trafik polisleri karşı çıktı.

Vatandaşlık haklarının kullanılmasının engellendiğini iddia eden sürücü konuyla ilgili dava açtı. İkinci bir alkol muayenesi yapılmadığı için sürücünün ehliyetine el konulmasının haksız olduğuna karar veren 4. İdare Mahkemesi sürücünün ehliyetinin geri verilmesi yönünde karar aldı.

Davanın öncelikle sürücü belgesini geri almaktan öte, sürücünün vatandaşlık hakkının kullanılmasına engel olunduğu için açılmış bir dava olduğunun altını çizen Avukat Ömer Ayebe, “Umarız bundan sonraki uygulamalar diğer vatandaşlarımız için bir örnek teşkil eder ve hiçbir sürücünün vatandaşlık hakkının kullandırılması engellenmez” diye konuştu.

Haber: Akşam gazetesi