OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban, "Neyi sileceğiz? Keşif ve saldırı 5. katta yapılmış. Silebileceğim tek şey kapıdan girişi ki, onu da silmedim. Olmayan kameraların olmayan görüntüleri silinmez. Biz(kayıtları) soruşturma tamamlanana kadar muhafaza ettik. Art niyet olsa etmezdik. Biz alkışlanmamız gerekirken tutuklandık" dedi.

Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silinmesine ilişkin davanın ikinci duruşması devam ediyor. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 6'sı tutuklu 10 sanık yargılandığı davada tutuklu sanık OYAK Güvenlik'in eski Genel Müdürü Orhan Çoban savunma yapıyor.

"SİSTEMİN GÜVENLİĞİ DANIŞTAY'A AİT"

Kameraları kayıt eden cihazın Genel Sekreter Yardımcısı odasındaki dolapta kilitli olduğunu belirter sanık Çoban, "Sistemin açılıp-kapanması, güvenliğini sağlamak, izlenen görüntünün kaydedilmesi görevi Danıştay'a ait. Sabah mahkemedeki bilgisayarda da görüntü vardı ama kayıt almadı. Bu da bir arıza. Bizdeki olay da budur" dedi.

"ARIZA TARİHİNDE AYNI MARKA CİHAZ YOKTU"

Bozulan kayıt cihazına ilişkin neden geçici cihaz temin edilmediğine de açıklık getiren tutuklu sanık Çoban, "Arıza yapılan tarihlerde aynı marka cihaz yoktu. Aralık 2005'te bu sistem kurulurken Danıştay yetkilileri, 'Arıza olduğu zaman aynı marka ürün kullanın' dediler. Sözleşmemizde geçici cihaz takılsın diye bir durum yok. Depo stoklarında varsa takarız" diye ifade verdi.

"SİSTEMİN ÖNCELİĞİ GÜVENLİK OLSA..."

Toplamda Danıştay binasına, OYAK tarafından 8 kameranın yerleştirildiğini söyleyen Orhan Çoban, "Kameraların birinci yerleşim amacı, park esnasında fiziki hasar tespiti ve çalışanların zamanında işe gidip gelinmediğini tespit etme amaçlıydı.Kameraların 7'si araç park yerinde, 1 tanesi de ana girişte takılı. Sistemin birinci önceliği güvenlik olsa, polis kontrol noktalarına monitörler konulurdu. Sistemde arıza dahi olsa görüntüler toplamda 4 ayrı noktadan izlenebilir" dedi.

"OLMAYAN KAMERALARIN GÖRÜNTÜLERİ SİLİNEMEZ"

Kendilerine "Görüntüleri muhafaza edin, silmeyin" şeklinde bir uyarının gelmediğini belirten Çoban, şunları söyledi:

"Teknik personel, görüntüler silinip-silinmez diye düşünmez. Düşüneceği tek şey çalışıp-çalışmaması. Neyi sileceğiz? Keşif ve saldırı 5. katta yapılmış. Silebileceğim tek şey kapıdan girişi ki onu da silmedim. Bilgisayarlarda kaydoluyor görüntüler, ben silsem ne olur? Olmayan kameraların olmayan görüntüleri silinmez. Bu savunmamı delil olarak sunuyorum size."

"3,5 YIL GÖRÜNTÜLER BİZDEN İSTENMEDİ"

Eski subay olduğunu ve MİT'te daire başkanlığı yaptığını ifade eden Orhan Çoban, adli makamların 3,5 yıl boyunca kendilerinden görüntüleri istemediğini belirtti. Çoban, "Ama biz soruşturma tamamlanana kadar muhafaza ettik. Art niyet olsa etmezdik. Biz alkışlanmamız gerekirken tutuklandık. Bunları okudukça gerçekten çok üzülüyorum" ifadelerini kullandı.

Çoban'ın savunmasına bir saatlik öğlen arası verildi. (DHA)