Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Hatice Saadet Kalyoncu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Buy Nothing Day/Satın Almama Günü (SAG)" etkinliklerinin ilk kez 1992 yılında Kanada'da gerçekleştirildiğini söyledi.

Etkinlik ile küreselleşen ekonomik düzende özellikle reklamlar ve medya aracılığı ile topluma yerleşen tüketim kültürüne karşı set oluşturarak, tüketim olgusunda kontrolün tüketicide olduğu vurgulandığını belirten Kalyoncu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Özellikle son zamanlarda farkında olmaksızın "tüketim tutsağı" haline dönüşen tüketicinin, alışveriş yapmadan bir gün geçirebileceğini görmesi, tüm hayatını gözden geçirerek alışkanlıklarını yeniden düzenlemesi için bir fırsattır. Tüketiciler Birliği, 2002 yılından beri bu kampanyanın Türkiye organizasyonunu yürütmektedir.

Dünyanın üst üste ekonomik krizlerle çalkalandığı günümüzde, bu krizleri körükleyen sebeplerin başında cepte olmayan paranın harcanması gelmektedir. Tüketim hastalığına tutulan tüketiciler, yoğun bir şekilde kredi kullanarak, geleceklerini ipotek altına almaktadırlar. Her ne kadar kredi kullanımı ile "mal" sahibi olduğu düşünülecek olsa da, bu sahipliğin gerekliliği, aslında en başında değerlendirilmesi gereken ve kararı belirleyecek en önemli parametredir.

Son 1 yılda aldıklarınıza dönüp bir bakın

Ancak gerek reklam, gerek medya ve gerekse ekonomik düzen, tüketicileri manipüle ederek, her şeyin en son modelini, en büyüğünü, en güzelini, en iyisini almaya teşvik etmekte, sahibi olacağı malın kölesi haline getirmektedir. Bilinçli tüketici, sadece ucuza ürün alan kişi değil, ihtiyacını doğru belirleyip ihtiyacına karşılık verecek olanı seçip alan kişidir. Son bir yılda aldığımız veya almak için borca girdiğimiz şeylere dönüp baktığımızda birçoğunu almamış olsaydık yine de yaşayabileceğimizi rahatlıkla görebiliriz.

Vahşi tüketim ve krizler döngüsünde ilerleyen küresel sistemin kurguladığı düzeni benimseyen tüketiciler, yoğun kredi kullanımının tehlike sinyalleri verdiği şu günlerde, bu denli israf karşısında olası bir kriz durumunda bankalardan insaf görmeyecek ve birçok tüketicinin canı yanacaktır.

Alışveriş yapmayın, liste yapın

Tüketim köleliği israfa yol açarak dünya kaynaklarını tüketmekte, servetin bu düzeninin iplerini elinde tutanlara kaymasını sağlayarak gelir adaletsizliğini körüklemekte, getirdiği tatminsizlikle daha iyi bir yaşam için daha çok tüketen insanların hayatı ıskalamasına neden olmakta ve ruhları esirleştirmektedir.

'Satın Almama Günü'nde, tüm tüketiciler, daha önceki dönemde aldıkları şeylerin bir listesini çıkarıp, alınan bu ürünlerin gerçekten ihtiyaçları olup olmadığını ve bunlar için ne kadar çalışmaları gerektiğini düşünmelidirler.

Tüketiciler Birliği olarak ülkemizde sebepsiz tüketim çılgınlığının sona erdirilmesi ve bu bilincin yaygınlaşması için çağrıda bulunuyor ve 26 Kasım Cumartesi 'Buy Nothing Day/Dünya Satin Almama Günü'nde, 24 saat boyunca hiçbir şey satın almayarak sembolik tepkimizi ortaya koyuyoruz."