Alman gazetesi Handelsblatt"taki habere göre, Türkiye"nin de ortağı olduğu askeri nakliye uçağı A400M projesinde, alıcı ülkeler ile Airbus ve bu şirkete bağlı EADS arasında yaşanan finansman krizine çözüm aramak için Pricewaterhouse-Coopers"dan (PwC) istenen rapor tamamlandı.
Alıcı ülkelerin isteği üzerine hazırlanan rapora göre, kusurlu bulunan EADS yönetimi, projenin gerçek maliyeti konusunda alıcı ülkeleri yanıltıyor.

Projenin devamı için alıcı ülkelerden 5,2 milyar avro ekstra para talep eden EADS, A400M askeri nakliye uçağı projesinin tamamlanması için gerekli finansmanın 7,6 milyar avrosunu tek başına karşılayabilir. EADS ile alıcı ülkelerin krizi aşmak ve projenin geleceğini belirlemek için 21 Ocak"ta Berlin"de bir araya gelmesi bekleniyor.

Türkiye, Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İspanya"nın aralarında bulunduğu alıcı ülkeler, Airbus"a toplam 180 askeri nakliye uçağı (A400M) siparişi vermişti. Bu ülkelerin 2003 yılında Airbus ile imzaladığı anlaşmaya göre proje, 20 milyar avroya mal olacaktı.
Projenin çok karmaşık olması, A400M"lerin teslimatında gecikmelere ve maliyetin artmasına neden oldu. Projenin tamamlanması için 11 milyar avro daha ek ödemeye ihtiyaç bulunduğu belirtiliyordu./milliyet