Müşteri çıkmaması üzerine elde kalan ürünler çürümemeden tüketilmeleri için hayvan yemi olarak kullanılıyor. Kasım karnıbahar hasadına başlayan üreticiler, alıcı çıkması ümidiyle toplantı halinde günlerdir bekliyor.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle tarladan toplanan ürünlerin en fazla 3-4 gün traktörde beklediğini ifade eden üretici Ercan Sarıkaya, bu yıl karnıbahara alıcı çıkmaması üzerine zor günler yaşadıklarını söyledi. Yaşanan bu olumsuzluk nedeniyle zor günler geçirdiklerinin altını çizen Sarıkaya, “Bozulmaya yüz tutan karnıbaharları hayvan besleyicilerine veriyoruz yada çöp atıyoruz. Bizlerin hali ne olacak. Mazot ve gübre fiyatları ve işçi ücretleri çok yüksek. Günlerdir halde beklememize rağmen ürünlerimizi satamadık. Bu nedenle bankalara olan kredi borçlarımızı da ödeyemedik. Ürün satılsa da para etmiyor. Gelecek yıllarda tarlalarımızı hiçbir ürün ekmeyeceğiz. Hiç olmazsa borca girmeyiz” dedi.
Atça Belediye Hal Müdürü Volkan Yurt da, “Atça haline günde 20 traktör römorkunun üzerinde karnıbahar giriyor. Bir römork 300 adet karnabahar alıyor ve günde 600 karnabahar giriş yapıyor. Bunun yarısı ancak Türkiye"nin bazı illerine yollanıyor, kalanı çöpe gidiyor. Halde karnabaharın tanesini 25 YKr"dan satılmakta. İllere gidene kadar mazot fiyatlarının nakliyeye eklenmesi alıcın götürdüğü şehirde tezgahında fiyatın yüksek olması nedeni ile zor satış yapıyor. Bunun için yurt içi satışı nakliye kurbanı oluyor” diye konuştu.