Gazete, “Doğru kararlar alınmazsa, insanlar işlerini kaybedecek, tasarruflar, emeklilik fonları eriyecek, sıradan insanlar büyük bedeller ödeyecek” diye yazdı. Avrupa’da yaşanan borç krizi giderek içinden çıkılmaz hale gediyor. Avrupa Birliği liderleri bugün yapacakları zirvede Yunanistan’a yönelik yeni önlemleri ele alacak. İngiliz Times gazetesi de IMF’nin “Avrupa’nın borç krizinin dünyaya maliyeti büyük olur’’ uyarısına geniş yer ayırdı. Kriz fokurdamaya başladı Gazete “Dikkatler, telekulak soruşturması nedeniyle anlaşılır bir şekilde, parlamento oturumuna yönelmişken, herkesin hayatını etkileyecek bir başka kriz fokurdamaya başladı” yorumunu yaptı. Piyasaların, Yunanistan’daki krizin İspanya ve İtalya’ya yayılmasını önleyecek adımları atmakta ayak direyen Avrupalı liderlere karşı sabrının taşmakta olduğunu kaydeden Times, yaklaşmakta olan krize ilişkin şu uyarıda bulundu: 
 
Sihirli formül yok
 
“Sorunun çözümü için bir sihirli formül yok, ayrıntılar da çok teknik.Amayeni birmali krizin sonuçları Avrupa vatandaşları için teknik olmayacak. Eğer doğru kararlar alınmazsa, insanlar işlerini kaybedecek, tasarruflar, emeklilik fonları eriyecek, kredi temerrüdüne dayalı takas sözleşmesi ya da Avrupa Mali İstikrar Paktı kavramlarını hayatları boyunca duymamış olan sıradan insanlar büyük bedeller ödeyecek.’’
 
Sözler yeterli değil eylem zamanı
 
Bazı politikacıların, alınacak önlemlerin AB için sonuçlarından kaygı duyduğu, özellikle de pazar birliğinin dağılmasından endişe edildiğini belirten Times, ancak ekonomik sonuçların ikinci mali krizden bankacıların değil, siyasetçilerin nefret edilen kişiler olacağı anlamına geleceğini kaydetti.Haberde, “Üç yıl önce Lehman Brothers’ın çöküşü felakete yol açan bir domino etkisi yaratmıştı. Bugün toplanacak Avrupalı liderler, ülkelerini benzer tehlikelerden korumak istiyorlarsa, sözlerin yeterli olmadığını anlamaları gerek. Şimdi eylem zamanı’’ denildi. 
 
Ya batacağız ya çıkacağız
 
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou, Avrupalı liderlerin bugün İtalya ve İspanya’ya yayılma riski bulunan borç krizini çözebileceğini göstermeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Papandreou, yaptığı söyleşide, Brüksel’de yapılacak Euro Bölgesi liderler zirvesinin, Avrupa’nın nereye gideceği konusunda ‘’ya batış ya çıkış’’ anı olabileceğini ifade ederek, ‘’Piyasalar da benim söylediğimi söylüyor, Yunanistan yapabileceğini yaptı fakat Yunanistan Avrupa’nın tüm yükünü ve diğer sorunlarını kaldırabilecek durumda değil’’ dedi. Daha geniş konulara bakmak gerektiğini belirten Papandreou, İtalya ve İspanya’ya yayılmanın devam etmesi durumunda, Yunanistan’ın kendi iç sorunlarını çözemeyeceğini kaydetti.
 
Olumsuz senaryolara hazır olun
 
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin vatandaşa yaptığı “Ekonomik kriz yolda, fazla harcamayın” uyarısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan da destek geldi. Krize ilişkin ön tespitleri kendisinin de daha önce aktardığını ifade eden Babacan, “Umuyoruz ki Avrupa’da doğru kararlar alınır. Umuyoruz ki ABD’de borçlanma limitiyle ilgili siyasi sorun aşılır. Bunlar çözülürse sorun yok. Ancak sorunlar çözülemediği takdirde olumsuz senaryolara hazır olmamız gerekir” uyarısında bulundu. 
 
İhracat-yatırıma dikkat 
 
Başbakan Yardımcısı Babacan ve Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dün bir toplantı düzenledi. Burada konuşan Zoellick, Avrupa ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle bölgede büyümenin yavaşladığını, bunun Türkiye’nin ihracatını ve ülkeye gelen yabancı doğrudan yatırımı olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Zoellick, “Ancak ben inanıyorum ki Türkiye’deki ekonomik program çok güçlü. Hem bugüne hem geleceğe yönelik iyi çalışmalar yapılıyor” dedi. Zoellick, Türkiye’nin kriz sürecinde sergilediği kendine özgü ekonomi uygulamalarının diğer ülkelere örnek olup olamayacağına ilişkin bir soruya, “Evet, Türkiye bir örnek olabilir. Özellikle Mısır’da başlayan Arap Baharı sonrasında yeni seslerin duyulabilmesi için bir forum başlattık. 
 
Türkiye örnek olabilir 
 
Ve yapılan çalışmalarda bazılarının Türkiye’ye ilgi duyduğunu gördük. Elbette bir ülkedeki uygulamaları direkt alıp başka bir ülkeye karbon kağıdıyla kopyalayamazsınız. Uluslararası kuruluşların elbette öğrendiği şeyler var” dedi.
 
İşbirliği alanları için çalışıyoruz
 
Robert Zoellick, Türkiye’ye yaptıkları ziyaretin iki temel amacı olduğunu bunlardan birincisinin Türkiye’nin amaçlarına ulaşma noktasında neler yapabileceğini konuşmak ve bu anlamda yardımcı olabilecekleri alanları görmek olduğunu söyledi. İkinci amacının da Türkiye’nin büyümeye çalışan ülkeler için destekleyici rol üstlenirken, Dünya Bankası’nın Türkiye ile hangi alanda işbirliği yapabileceğini saptamak olduğunu ifade eden Zoellick, Türkiye’nin küresel ve bölgesel anlamda taşıdığı öneme dikkat çekti. 
 
Krizin Türkiye’yi etkileyeceğine inansam koltuğu devretmezdim
 
Bir süre önce Türkiye İş Bankası Genel Müdürlüğü görevinden Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanan Ersin Özince, Eskişehir’de Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Kitabevi’nin açılış törenine katıldı.
 
Kriz falan yok 
 
Avrupa’daki krizin Türkiye’yi etkileyeceği yönünde bir kaygısının bulunmadığını belirten Özince, “Avrupa’daki krizin Türkiye’ye kötü etki yapacağından kaygı duysaydım, işimi başka bir arkadaşa devretmez, biraz daha kalırdım” dedi. Türkiye’yi çok istikrarlı, sağlam gördüğü için İş Bankası’nda nöbet devrini bu döneme denk getirdiklerini ifade eden Özince şöyle devam etti: “Bu konudaki düşüncelerimizin aslıdır. Hiç büyütmeden, abartmadan söylüyorum. Çünkü, yani işler yolundayken böyle görev değişimleri yapılabiliyor. Kriz falan yok. Kitapları okudukça çocuklarımız, kültür seviyemiz yükseldikçe ne kriz olur ne bir şey olur.’’
 
IMF’den ‘Borç krizi yayılabilir’ uyarısı
 
IMF, Yunanistan’ın borç sorununun, temerrütten kaçınılsa bile Euro Bölgesi’ne yayılma riski bulunduğunu bildirdi. IMF’nin raporunda, hem Avrupa Komisyonu hem de AvrupaMerkez Bankası’nın temerrüdün veya kredi olayının ciddi ekonomik sonuçlarıyla çekirdek Euro Bölgesi ekonomilerine yayılabileceğini düşündüğü belirtilerek, IMF’nin de temerrüt ya da kredi olayından kaçınma durumunda bile ciddi yayılma riskleri gördüğü kaydedildi. IMF bu nedenle, Euro Bölgesi liderlerinin hızlı hareket etmesi gerektiğini bildirdi. Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Euro Bölgesi’ndeki durumun çok ciddi olduğunu ve bunun küresel ekonomiye yansıyabileceğini, ancak çözümün hâlâ mümkün olduğunu söyledi. 
 
Bütün Avrupa’ya yayılır 
 
Barroso bugün yapılacak Euro Bölgesi liderler zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, toplantının Yunanistan’ın kamu borçlarının sürdürülebilirliği iyileştirecek, Avrupa bankacılık sistemine likidite sağlayacak ve özel sektör katılımını güvence altına alacak bir anlaşmayla sonuçlanmasının önemli olduğunu belirtti. Barroso, “Hiç kimse yanılgıya düşmesin: Durum çok ciddi. Çözüm gerektiriyor, aksi takdirde olumsuz sonuçlar Avrupa’da ve her yerde hissedilir” dedi.