Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğine işaret ederek, “Rekabet ipini kopardı, kontrolsüz şekilde gidiyor” dedi.
Dünyayı saran ekonomik krizin üretim yapan küçük, orta ve büyük işletmeleri olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, kriz ortamında kontrolsüz bir şekilde yürütülen rekabet girişimlerinin daha büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Ev ve işyeri kirasını ödemek için isteyen esnafların maliyetin altında satış yapmak gibi bir çıkış yolu tercih etmeye başladıklarının altını çizen Algün, “İş yapabilmek veya nakit para temin edebilmek için daha bir çok değişik yöntem uygulanıyor. Bu süreç bizleri malzemeciye köleliğe, müşteriye rezilliğe, yaşantımızı zindana, ev ve çocuklarımıza karşı mahcubiyete, maliye ve SSK"ya borcumuzun artmasına götürür.
Dürüst çalışan Maliye"de deftere tabidir, SSK primi öder veya borçlanır. Dürüst çalışanın kaybetmemesi noktasındaki sorunlar ortadan kaldırılmalıdır. Hak eden, hak ettiği ceza ve mükâfatı görmelidir. Bu sağlanamadığı sürece sorunlar bitmez, bitirilemez” diye konuştu.
Toplumun her kesiminde kriz söylentilerinin sıkça dillendirilmekte olduğunun altını çizen Süleyman Algün, şunları söyledi: “Sanayiye gelen müşteri de, parası olan da olmayan da "bak kardeşim kriz var" diyerek başlıyor ve krizden nemalanmaya çalışıyor. Oysaki krizi oluşturan ve büyütenin kendisi olduğunun farkında bile değil veya işine geldiği için kullanıyorlar. Bu süreçten herkes sorumlu ve suçludur. Bugün duymak istemeyenler, yarın gürültünün içinde sessiz bir ortam arayacak ama bulamayacaktır. Kriz bahanesiyle, yangına körükle gitmenin kimseye bir faydası yoktur. Üretim yapanlar kazanmadığı sürece, adil vergilendirme yapılamadığı sürece, sorunlar bitmiş gibi olsa da aslında bitmediğini yıllardır tanık oluyoruz. Yangını söndürmek için öncelikle nerede, nasıl ve neyin yandığını bilmek gerekir. Aksi halde, yanlış müdahale yangını büyütür ve söndürmez”