Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, yapılandırmanın yeni başladığı dönemde hataların oluşmaması için dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Oda Başkanı Süleyman Algün, yaptığı açıklamada; “Esnaf ve sanatkârlarımızın ödeyemediği borçlardan dolayı umutla beklediği ‘borçların yapılandırılması’ uygulamaya başladı. Başta ortaya koyduğumuz bazı düzenlemeler yapılmamış olsa da imkânı olan esnaf ve sanatkârlarımızın devlete olan borçlardan kurtulmasını istiyoruz. Çünkü devlet kurumları bizleri ‘esnaf ve sanatkar’ olarak değil de ‘ Usta olmadığı halde Devletten destek alarak işi büyütmüş sonra batırmış ve hala bey gibi yaşayanlar’ olarak görüyor oysa Esnaf ve Sanatkar için batmak ‘ Tükenmek anlamı taşır’ ve asla mecbur kalmadıkça veya yeni bir işyeri açmadıkça işin, kapatmaz ve icraya kapıya getirmez. AK Parti Hükümetleri döneminde çıkarılan yapılandırmalarda yaşanan başarısızlıkların temelinde ‘esnaf ve sanatkârın’ gerçek durumu ortaya konulmadan hazırlanan yapılandırma şartlarıdır ve en önemlisi mallara konulan kamu haczidir. Toplamda 1000 lira borcu olan esnaf ve sanatkârın tüm mallarına haciz konulması, banka hesaplarının bloke edilmesi esnaf ve sanatkâra perişan duruma düşürmüştür ve kayıt dışı ve kaçak çalışanlara bayram ettirmiştir bu uygulama” dedi.

“Bağ-Kur yapılandırma kapsamına alınsın” diyen Algün, sözlerini şöyle sürdürdü: “1 milyonluk malı olan Esnaf ve Sanatkâr 100 bin liralık borcu yüzünden rezil bir hayat yaşarken, banka ve devletten tokat yerken kayıtışı ve kaçaklar rahat bir yaşam sürmektedirler. Bunun yanı sıra özelikle Maliye ve SGK kurumunun İcra ve Haciz bölümü yetkilileri ellerine aldıkları kanun ve yönetmelik evraklarıyla sorununu çözmek için giden esnaf ve sanatkârlara yokuşa sürmekte ve çözüm üretmemektedirler. Çalışan memurlar elbette kanun ve yönetmeliğe göre iş yapacak eğer sorun yönetmelikteyse lütfen derhal bu hataya düzeltin. Yok, eğer memur görevini yapmıyor ise lütfen memuru düzeltin. Yapılan bu hatalar birçok esnaf ve sanatkâra perişan etmiş durumdadır. Yapılandırmanın yeni başladığı şu günlerde bu vb hataların derhal düzeltilmesi gerekmektedir. Önceki yapılandırmada Sağlıktan yararlanabilmemiz için askıya alınan borçlar yapılandırma kapsamına girmediği için şu an emekliliği gelen esnaf ve sanatkârlarımız mağdur durumdadır. Askıya alınan borçların da kapsama alınması gerekmektedir eğer bu mümkün ise hemen yapılmalıdır. Zaten hemen emekli olsalar bile yıllarca maaşını kredi olarak ödeyecektir bu insanlara yardımcı olmak lazım”