Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Gümüş, yayınladıkları sözlükte "ensest"in anlamını "Kızılbaş" olarak veren İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırdı.

Reusuhi Akdikmen'in hazırladığı ve İnkilap Kitabevi'nin yayınladığı sözlükte, "ensest"in anlamının "Kızılbaş" olarak belirtilmesi Alevilerin tepkisini çekti.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Avukat Fevzi Gümüş, "Langenscheidt New Standard Dictionary: Turkish-English/English-Turkish" adlı sözlüğün 200. sayfasında "in-cest", "ensest" sözcüğünün Türkçe karşılığının "akraba ile zina, kızılbaşlık" olarak verildiğini hatırlattı.

Sözlüklerin Türkiye'de İnkılâp Kitabevi tarafından basıldığını belirten Gümüş, sözlüğün öğrenciler tarafından çokça yararlandığı bir kaynak olduğunu kaydetti.

'ALEVİLERE HAKARET EDİLMİŞTİR'

Gümüş, "Bu kitapta Aleviliğe hakaret ve iftiralarda bulunulmaktadır. Alevilerle ilgili bu asılsız ve çirkin iftiranın sahiplerini şiddetle kınıyoruz" dedi.

Gümüş, bu sözlükte yer alan ifadenin, Alevileri aşağılama amaçlı kullanılan 'mum söndü' iftirasının, bu toplumun sözde eğitimli insanlarının kafasında hala canlılığını koruduğunu ifade etti. Fezvi Gümüş, "Hatta, bu önyargıları bizzat bu toplumun yazarları, kadıları, şeyhülislamları, yayıncıları üretmekte ya da beslemektedir" dedi.

ROMANLAR, DERS KİTAPLARI ALEVİLERİ AŞAĞILIYOR

Bu yazarlardan örnekler veren Fevzi Gümüş, Halit Ziya Uşaklıgil'in Aşk-ı Memnu romanı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Nur Baba eseri, Reşat Nuri Güntekin'in Balıkesir Muhasebecisi Tanrı Dağı Ziyafeti adlı eseri, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Toraman adlı romanında "mum söndü, Kızılbaş" atıflarının yapıldığını ifade etti.

Aynı zamanda, 1979 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu'ndan onay alan "Felsefeye Giriş" ders kitabı ile AKP iktidarı zamanında Milli Eğitim Bakanlığı'nın "100 Temel Eser" serisinde yayımlanan bazı kitaplarda, Alevilerle ilgili aynı iftiraların yer aldığını kaydetti.

'İFADE SÖZLÜKTEN ÇIKARILSIN'

PSAKD Başkanı Gümüş, açıklamasında şu ifadeler yer verdi: "Bu iftiranın kaynağında 'Alevilerin malı, canı helaldir, katli vaciptir' fermanları yayınlayan Ebu Suud'lar vardır ki, o Ebu Suud, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Çorum'da yapılan referandum mitinginde yere göğe sığdıramadığı Ebu Suud'dur.

Toplumsal bilinçaltına yerleştirilen Alevilerle ilgili bu önyargılar, bu coğrafyada hala egemenliğini sürdüren Emevi zihniyetinin, zorunlu din derslerinin, Diyanet İşleri Teşkilatı'nın, Alevi köylerine zorunlu cami uygulamalarının bir ürünüdür. Siyasal iktidarın, Alevilere yönelik nefret söyleminin iyice azgınlaştığı bir dönemde bu tür ayıplar, Türkiye'de 'eline, diline, beline sahip ol' ilkesini inancının temeline oturtan milyonlarca insanı incitmektedir. Herkesi, Alevilerle ilgili daha saygılı bir üslup kullanmaya davet ediyor, bu ve benzeri çirkin iftiraya yer verenleri bir kez daha kınıyoruz."

Fevzi Gümüş, İnkılap Kitabevi yetkililerini özür dilemeye çağırırken, Alevilere hakaret içeren ifadenin sözlükten çıkarılmasını talep etti.