CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan'ın soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Alevi misiniz, Sünni mi?" anketinin YÖK'e bağlı üniversite hastanelerinde yapıldığının anlaşıldığını belirtti.
13 üniversite hastanesinde Alevi hastalar fişlenmiş

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi"nde tedavi gören kanser hastalarına yapılan ankette; “Alevi misiniz, Sünni mi”, “Kanser tanısı konulduktan sonra inancınızda bir değişiklik oldu mu” sorularının sorulduğunu belirterek, konuyu Sağlık Bakanı Recep Akdağ"a sordu. Soru önergesine yanıt veren Sağlık Bakanı, söz konusu anketin Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Turhal"ın başkanlığındaki Türk Onkoloji Çalışma Grubu adlı oluşum tarafından YÖK"e bağlı üniversite hastanelerinde yapıldığının anlaşıldığını belirterek, şöyle dedi:

“Herhangi bir şekilde bakanlığımız ve hükümetimizle ilişkilendirilmeyecek bir anketin hükümetimiz aleyhine başlatılan ve her gün bir yenisine şahit olduğumuz kara propaganda malzemelerinden biri haline dönüştürülmesini kabullenmemiz mümkün değildir.”

“BAKANLIĞIN ANKET İLE İLGİSİ YOK”


Sağlık Bakanlığı"nın yapıldığı söylenen anket ile ilgisi olmadığını açıklayan Akdağ, “Bakanlığımızın yapıldığı söylenen anket ile ilgisi olmadığı gibi bu konuda bakanlığımıza intikal eden resmi şikayet veya başvuru da olmamıştır” dedi. Bakan Akdağ, üniversite ve devlet hastanelerinde kanserli hasta takibine yönelik resmi formdaki sorular içerisinde hastaların inançlarıyla ilgili sorular bulunmadığını da bildirdi.

Konuyla ilgili YÖK"ten açıklama istenildiğine işaret eden Sağlık Bakanı, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü"nden 31 Ocak 2011 tarihinde gelen cevabi yazı hakkında bilgi verdi. Rektörlükten gelen yazıda, söz konusu anketin Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serdar Turhal"ın başkanlığındaki Türk Onkoloji Çalışma Grubu tarafından kanserli hastalarda tutum ve davranış değişikliği konusunda hemşirelerle birlikte yapıldığı belirtildi.

Gelen cevabi yazıda söz konusu anketin sadece Sivas"ta değil, 13 değişik üniversitede uygulandığı ortaya çıkarken, şöyle denildi: “Anket çalışması Sivas"ta değil, 13 değişik üniversite ve illerimizde uygulanmıştır. Bu çalışmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Anabilim Dalı da katılmıştır. Anketin amacı kanser hastası olduğu öğrenilen kişilerin tutum ve davranışlarında bir değişiklik olup olmadığı yönündedir.”

İNCELEME BAŞLATILDI


Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü"nden gelen yazıda, anket çalışması için Rektörlük"ten, Tıp Fakültesi Dekanlığı"ndan ve hastane başhekimliğinden izin alınmadığının tespit edildiği belirtilerek, şöyle denildi:

“Anketin merkez organizasyonu üniversitemiz olmadığından sonuçlarının kamuoyuna açıklanması bizim tasarrufumuzda değildir. Olayın duyulmasını takiben üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığı'nca inceleme başlatılmıştır.”