Öğretmen Zeki Yılmaz, ramazanda bir şeyler yiyen öğrencisine sınıfta soruyor: "Neden oruç tutmuyorsun?" Öğrenci "Aleviyim" diyor. Öğretmen sınıfa dönüyor: "Başka Alevi var mı?" B.K"nın "Ben de Aleviyim" sözleri üzerine öğretmen şunları söylüyor: "Senin benden çekeceğin var." Ardından da dediğini yerine getiriyor ve öğrencisini dövüyor.

AMASYA"da Alevi 4 öğrenciye arkadaşlarının dini baskısını önemsemeyen tavrı nedeniyle kamuoyundan tepki çeken TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün "Alevilere dini baskı" ile ilgili yeni bir rapor açıkladı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, olayı, incelemeyi birlikte yaptığı Başkanvekili Mehmet Ekici ve CHP"li üye Malik Ejder Özdemir"i yanına alarak Meclis"te düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. İddialara göre İstanbul Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesi"nde Ramazan ayı sonunda edebiyat öğretmeni Zeki Yılmaz sınıfta bir şeyler yiyen kız öğrenciye neden Ramazan"da oruç tutmadığını sordu. Kız öğrencinin Alevi olduğunu söylemesi üzerine de sınıfa dönerek "İçinizde başka Alevi var mı?" sorusunu yöneltti. Öğrenci B.K."nın "Ben Aleviyim" sözleri üzerine "Senin benden çekeceğin var" diyen öğretmen şiddet uyguladı. Komisyonun raporunda, "B.K."nın öğretmen Ziya Yılmaz"dan en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır" denildi. Babanın bu iddiaları bir dilekçeyle Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü"ne de bildirdiği için, okula gittiklerinde müfettişlerin de soruşturma yürüttüğünü öğrendiklerini belirten Üskül, soruşturma sonucu öğretmenin açığa alındığını ifade etti. Üskül, kendilerinin ulaştığı sonuçları ise şöyle açıkladı:

AYRIMCILIK

"Öğretmen Zeki Yılmaz"ın Ramazan ayında sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan bir öğrenciye neden oruç tutmadığını sorması din ve vicdan özgürlüğü ile bağdaşmaz bir yaklaşımdır. Alevilikle ilgili konuşmalardan sonra B.K."nın öğretmenden en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır. Öğretmenin "İçinizde Alevi var mı" sorusunun "din ve vicdan özgürlüğü" ile "kimsenin dini inanç ve kanaatlerini açıklamak zorunda olmadığı" şeklindeki açık Anayasa hükümlerine aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır. Bu sorunun Alevi olsun veya olmasın tüm öğrencilerde rahatsızlık yarattığı görülmüştür. Bu durumdan Alevi olan öğrencilerin daha fazla etkileneceği açıktır. Bu soru ayrımcılık yasağı ile amaçlanan toplumsal faydayı ortadan kaldıracak nitelikte ve yoğunlukta görülmüştür. Soru Alevi mezhebine bağlı herhangi bir öğrenci üzerinde daha sonradan ayrımcı nitelik taşıyan eylemlerle desteklenmese bile Alt komisyon tarafından ayrımcılık olarak kabul edilmiştir."

Erdoğan telefon etsin

CHP"li üye Malik Ejder Özdemir, Başbakan Tayyip Erdoğan"ı da, türbanı nedeniyle ödülünü alamayan öğrenci gibi, dini baskı gören bu öğrenci ve Amasya"daki öğrencileri de telefonla arayarak özür dilemeye çağırdı. Özdemir öğretmeninden dayak yiyen B.K."nın rapor aldığını, ancak dava açmadığını söyledi.