Ancak çıkarmak için internetten yasa dışı yollarla şarkı indirenleri cezalandıracak yasayı bekliyor.

Yeni albüm için yasayı bekliyor

Coşkun Sabah, klasikleşmiş şarkılarının yeni düzenle-melerinden oluşan “Coşkun Sabah Klasikler” albümünü yaklaşık bir yıl önce tamamladı. Ancak piyasaya çıkarmak için, internet üzerinden yasa dışı yollarla şarkı indirenleri cezalandırmayı amaçlayan yasayı bekliyor.

Sizi sanatçı kimliğinizle tanıyoruz ama aynı zamanda işadamısınız. Malum konu ekonomik krizle başlayalım, siz nasıl değerlendiriyorsunuz krizi?
- Evet kriz var, ama ben krizin büyük sektörlerde olduğuna inanıyorum. Gayrimenkulde ve otomobil sektöründe kriz var. Büyük arsa satışlarında, holdinglerde kriz yaşanıyor. Ama ufak sektörlerde eski yıllardaki gibi hayatın döndüğünü biliyorum. Alışveriş merkezinde bir tekstil mağazasına gittim geçenlerde, ödeme yapmak için uzun süre sırada bekledim. Sonunda sıkılıp çıktım. Eğlence sektörünü ise büyük sektörleri vurduğu kadar vurmadı.

Yeni albümünüzü bir yıl önce tamamladınız ama piyasaya sürmediniz. Albümü kriz yüzünden değil, başka nedenlerden dolayı bekletiyorsunuz değil mi?
- Müzik marketten albüm almak diye bir şey kalmadı artık. Geçen gün Hürriyet"te albümü en çok satanlar listesine baktım, güleyim mi ağlayayım mı bilemedim. Bir numarada Ferhat Göçer vardı, 57 bin satmış. ıkinci olan Serdar Ortaç ise 46 bin satmış. Bunlar lafı bile edilmeyecek rakamlar aslında. Benim albümüm 1991 yılında 2 buçuk milyon sattı. 1990"la 2009 arasındaki süreçte 500 bin daha sattı, 3 milyon oldu.

Bu rakamlar korsanın sektöre vurduğu darbeyi de ispatlıyor, öyle değil mi?
- Aynen öyle. Olay şimdi sanal aleme döndü. ınternet deyip geçmeyin, her evde var. Yurtdışında internetten bir şarkı indiriyorsun, karşılığında 1 euro ödüyorsun. Bir albümü indirmek 8 ya da 9 euro"ya mâl oluyor. Artık devlet de bu işe el atıyor. Bu iş yasalaştı diye bir haber çıktı geçenlerde. Hayata geçmesi sanıyorum 1-2 ayı bulur. Artık internetten korsan şarkı indirilen bilgisayarın IP numarasına göre kişilere büyük cezalar gelecek. MÜYAP"ın bu konuda çalışmaları var. ındirilen her şarkının parası sanatçıya gidecek. ındirdiği her şarkı IP numarasıyla kaydolacak ve ay sonunda o kişi indirdiği şarkı kadar para ödeyecek. şu anki anlaşmalar bunun üzerine. Bu gerçekleşecek ve ben bunu bekliyorum.

Peki bu hazırda bekleyen albümden bahseder misiniz biraz? Nasıl bir çalışma yaptınız?
- Benim klasikleşmiş şarkılarımdan oluşan "double albüm" hazırladık. Bu albüm için şarkılarımı yeniden aranje ettik.

ÖZEL HAYATIMI KULLANMADIM

Gelelim özel hayatınıza... Geçtiğimiz günlerde ikinci kez baba oldunuz, gözünüz aydın.
- Teşekkür ederim. Ben olayları çok açığa vurmuyorum. Benim yapım böyle. Biz artık ismimizi oturttuk. Ben yedi yıl albüm çıkarmadım, yine de düşüşe uğramadım. Saygınlığımı yitirmedim. Bazı arkadaşlar böyle durumlarda haber olmak için olayın üstüne gider. Benim öyle bir telaşım, öyle bir kaygım yok.

KELEBEK