12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde devrimci gençlerin avukatlığını üstlenen emekli Albay İbrahim Açan, 94 yaşında hayatını kaybetti. Açan, ABD"nin Ankara Büyükelçisi Robert Commer"in arabasını yakan ODTÜ"l gençler, Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Ulaş Bardakçı"yı da savunmuştu.

Hakim Albay rütbesindeyken TSK"dan istifa ederek Avukatlığa başlayan Açan, 12 Mart ve 12 Eylül"de önemli politik davalarda yer aldı. Çağdaş Hukukçular ve İnsan Hakları Derneğinin de kurucuları arasındaydı. Açan, Kocatepe"deki tören sonrası, Cebeci mezarlığında toprağa verildi. Cenazeye, 78"liler Vakfı, İHD, Çağdaş Hukukçular gibi çok sayıda derneğin temsilcisi de katıldı.

DENİZ GEZMİŞ"İN ARKADAŞLARI

Avukat Açan 1969′dan 1995"e kadar, Türkiye"deki sol hareket içinde yer alan çok sayıdaki kişinin savunmasını yaptı. Açan"ın üstlendiği en önemli, olay ise Büyükelçi Commer'in arabasını yakanların davası oldu.

Commer 6 Ocak 1969'da ODTÜ"yü ziyarete gelmişti. Öğrenciler rektörlük binası önünde toplandı ve Amerikan aleyhtarı gösteriye başladı. Commer'in makam arabası önce ters çevrildi sonra da benzin dökülerek yakıldı. Bu olaya karışanlar arasında, Deniz Gezmiş"in de arkadaşları olan, Taylan Özgür, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Sinan Cemgil, Ulaş Bardakçı gibi ODTÜ öğrencileri vardı. (Gazeteport)