Varlığı resmi olarak kabul edilmeyen JİTEM"in Kasım 2003"te Ankara"da öldürülen Cem Ersever"den sonraki komutanı olarak gösterilen, emekli Jandarma Kurmay Albay Abdülkerim Kırca, dün Ankara"daki evinde ölü bulundu

Varlığı resmi olarak kabul edilmeyen JİTEM"in Kasım 2003"te Ankara"da öldürülen Cem Ersever"den sonraki komutanı olarak gösterilen emekli Jandarma Kurmay Albay Abdülkerim Kırca, dün Ankara"daki evinde ölü bulundu. Sincan Başsavcılığı, AA"nın intihar ettiğini duyurduğu Kırca"nın ölümü ile ilgili olarak soruşturma başlattı.
JİTEM"in işlediği öne sürülen çok sayıda faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan ve 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Kırca"nın, kalp krizi geçirip öldüğü iddiası da ortaya atıldı.

Emniyet: İntihar etti
Ancak emniyet kaynakları, ismi Ergenekon operasyonu kapsamında da gündeme gelen Kırca"nın beylik tabancasını sağ şakağına dayayıp intihar ettiği bilgisini verdi. Kırca"nın sabah bir arkadaşından gelen telefon üzerine kendisi hakkında olumsuz bir haberin yer aldığı gazeteyi dışarıdan aldırdığı, daha sonra eşinden ayrı bir odaya geçip yaşamına son verdiği de öne sürüldü.
Kırca, dün sabah Ankara Güvercinlik Jandarma Lojmanları"ndaki evinde ölü olarak bulundu. Sincan Başsavcılığı ve askeri savcılık, soruşturma başlattı. Savcılık ve jandarma yetkililerinin incelemesinin ardından polis de lojmanda inceleme yaptı. Kırca"nın ölümünde kuşkulu bir yön bulunup bulunmadığı araştırılmaya başlandı.

Eşi de evdeydi
AA, Kırca"nın başına bir el ateş edip intihar ettiğini duyururken, Emniyet kaynakları, beylik tabancasıyla intihar ettiğini, kurşunun sağ şakağından girip sol şakağından çıkarak ölümüne neden olduğunu, bir intihar notuna ulaşılmadığını, eşinin de olay sırasında evde olduğunu söyledi.
PKK üyesiyken yakalanan ve itirafçı olarak JİTEM adına çalışmaya başladığını anlatan Abdülkadir Aygan"ın birçok faili meçhul cinayetin talimatını vermekle suçladığı Kırca hakkında, 2005"te “silahlı çete kurmak”, “işkence” ve “adam öldürmek”ten dava açıldı. Kırca, Diyarbakır"daki davada 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyordu.

Madalyası vardı
Antalya"da girdiği bir çatışmada omuriliğine aldığı kurşun nedeniyle yaşamını tekerlekli sandalyede geçiren Kırca"ya Aralık 2004"te dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından “Devlet Övünç Madalyası” takılmıştı.

"Diz çöktürüp öldürdü"
Star gazetesinde dün Aygan"ın anlatımlarına dayanarak yayımlanan haberde Kırca"nın Necati Aydın, Mehmet Ay ve Ramazan Keskin adlı kişileri diz çöktürüp kafalarına yakın mesafeden ateş ederek öldürdüğü yönünde iddialar yer aldı. Aygan"ın anlatımlarına göre, Kırca"nın talimatıyla öldürüldüğü öne sürülen isimler şöyle:
İdris Yıldırım: Silopi"den alınıp Elazığ"a götürüldü, orada boğularak öldürüldü ve çuvala konuldu. Elazığ-Baskil yolu kenarında bir dere içinde yakıldı.
Edip Aksoy, Sıddık Etyemez: Öldürüldükten sonra Silopi ile Cizre arasında bir dere yatağında gömüldü.
Ahmet Ceylan: Diyarbakır"da Yenişehir içerisinden alındı. İşkenceyle bilgi alındıktan sonra infaz edildi.
Şahabettin Latifeci: JİTEM"e getirildi. Orada Şehmus kod adlı uzman çavuş tarafından boğularak öldürüldü. Şahsın cenazesi çuval içinde Silvan-Diyarbakır yolu üzerindeki bir süt fabrikası veya yoğurt fabrikasının arkasına atıldı.
Mehmet Salim Dönen: JİTEM"e getirildi. Üzerinden 7 bin mark çıktı. Bu paralar Kırca tarafından alındı. İşkenceyle öldürüldükten sonra cesedi atıldı.
Abdülkadir Çelikbilek: JİTEM merkezinde işkence yapıldı. Cesedi, elleri pardesü kemeri ile arkadan bağlanıp boğulmuş olarak yol kenarında bulundu.
Diyarbakır Başsavcılığı da 2005"te açtığı davanın iddianamesinde, 20 Ocak 1992-21 Aralık 1994 arasında işlenen 8 faili meçhul cinayetten de Kırca"nın sorumlu olduğunu öne sürüyor. Bu isimler Harbi Arman, Servet Aslan, Şahabettin Latifeci, Ahmet Ceylan, Abdülkadir Çelikbilek, Sıddık Etyemez, Lokman Zuğurli ve Zana Zuğurli olarak sıralanıyor.
İddianamede Kırca"yla birlikte “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım, Aygan da yer alıyor. Bu dava, görevli mahkemenin belirlenememesi nedeniyle karara bağlanamadı.


"JİTEM vurdu" iddiası
Aygan, Kırca"nın çatışmada değil, bir üniversiteli gençle yaşadığı yasak ilişki nedeniyle Toros dağlarındaki operasyonda JİTEM tarafından cezalandırılarak vurulduğunu ve sakat bırakıldığını öne sürmüştü. Kırca aleyhindeki haberlere tepki gösteren Türkiye Gaziler Vakfı Başkanı Ali Kiraz, bugün bir toplantı düzenleyecek. Kırca"nın ölümünden hakkındaki haberleri sorumlu tutan vakfın haberlerle ilgili olarak dava açmanın mümkün olup olmadığını araştırdığı kaydedildi.

Susurluk"ta adı geçiyor
Kırca"nın ismi, Susurluk Raporu"nda “Binbaşı Kerim” adıyla geçiyordu. Başbakanlık Başmüfettişi Kutlu Savaş"ın hazırladığı raporda, Kırca"nın “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım"la yakın çalışma içinde olduğu ifade edildi. Raporda, itirafçıların ifadelerine dayanılarak, Kırca"nın bazı olayların planlayıcısı ve uygulayıcısı olarak tanındığı, her infaz sonrasında itirafçılara Kırca, Yeşil ve A. Kanat tarafından 10 milyon TL harçlık verildiği iddiaları yer aldı.

MİLLİYET