REKLAM

REKLAM
Jandarma albayın başörtülü öğrenciye diploma vermesi güne damgasını vurdu. Bu fotoğraf, taraflar arasındaki önyargı duvarının yıkılması yönünde en büyük adım olarak görüldü.

Diploma törenlerinde başörtülü öğrencilere yönelik olumsuz tavırların bu kez tersi yaşandı. Adıyaman Üniversitesi 2011-2012 akademik yılı mezuniyet töreni dün akşam yapıldı.

Mansur Yardımcı Stadyumu’nda gerçekleştirilen törende üniversitenin çeşitli bölümlerinden mezun olan 4 bin 875 öğrenci diploma alarak, bir anlamda iş yaşamlarına adım attı.

Hep birlikte keplerin fırlatıldığı an ise stadyumu bayram yerine döndürdü. Binlerce öğrencinin bu mutlu anında, tribünleri dolduran aileleri de onların sevinçlerine eşlik etti.

Töreni unutulmaz kılan fotoğraf ise bu coşkunun öncesinde geldi. Adıyaman Garnizon Komutanı Jandarma Albay Yusuf Yalçın, bölümlerini derece ile bitiren başarılı öğrencilere diplomalarını ve takdir belgelerini verdi, onları tek tek tebrik etti.

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, bu fotoğrafı Hürriyet internet sitesinde yorumladı. Özkök'ün itiraf niteliğindeki "Yapamadık. Aklımız tutuldu, yanlış şeylere inanmıştık. Sanmayın ki, kendim bu kolektif aptallığın bir parçasıydım. Çünkü öyle denmişti ve inanmıştık" sözleri de bir o kadar çarpıcıydı. İşte o yazı:

KOLLEKTİF APTALLIĞIN PARÇASIYDIM

Buyrun işte. Beklediğimiz son fotoğraf da geldi. Bir jandarma subayı, baş örtülü bir kıza diplomasını verdi. Söyleyin Allah aşkına. Çok mu zor oldu? Deprem mi oldu? Türkiye mi yıkıldı? Bir el diplomayı aldı. Küçük bir ele verdi.
Biliyorum bazıları; devrim diyecek.
Yok arkadaş devrim falan değil. Basit, normal, sıradan, kolay bir şeydi.
Çok çoook önceleri yapmamız gereken bir şeydi.
Yapamadık. Aklımız tutuldu, yanlış şeylere inanmıştık.
Sanmayın ki, kendim bu kolektif aptallığın bir parçasıydım.
Çünkü öyle denmişti ve inanmıştık.
Neyse, geçti.
Bir komutan çıktı. Diplomayı verdi.
Genç kız diploması aldı. Kendini eksik, dışlanmış, öteki hissetmedi.
Öz evlat muamelesi gördü.
Ve bir ayıba son verildi.
Ne devrim, ne deprem ne başka bir şey.
Sadece bir diploma töreni.
Herhangi bir diploma töreni.