Dört yıl önceydi. Alara, Özel Başak Kolejinde okumuş, oranın steril, koruyucu, ilgili ve özenli tavrı ile yetişmişti. Bu nedenle, SBS sonucu açıklanıp, Alara’nın Aydın Atatürk Anadolu Lisesini kazandığı belli olunca, özel okuldan sonra neyle karşılaşacağımızı bilmemenin tedirginliğini yaşadık.

MEB tarafından engelli öğrencilerin topluma kazandırılması amacıyla “kaynaştırma” yöntemini benimsediğini ve uygulandığını biliyordum. Fakat Türkiye koşullarında bir kavramın dillendirilmesi ile uygulanması arasındaki farkı örnekleriyle birçok kez yaşadığım için umutlu değildim.

Okuyucularımın “kaynaştırma” ne dediğini duyar gibiyim.

Kaynaştırma, özel eğitim gerektiren bireylerin, yetersizliği olmayan akranları ile birlikte eğitim ve öğretimlerini resmî ve özel okul öncesi, ilköğretim, orta öğretim ve yaygın eğitim kurumlarında sürdürmeleri esasına dayanan, destek eğitim hizmetlerinin sağlandığı özel eğitim uygulamalarıdır.

2013 yılının güneşli bir Eylül sabahında, Alara’nın okula kaydını yaptırmak için Aydın Atatürk Anadolu Lisesi’ne gittiğimde, beni ozaman ki okul müdürü Fuat Demirpence karşıladı ve ilgilendi. Kaydını yaptırdıktan sonra, okuldaki engelli öğrenciler için yapılmış olan asansör, engelliler tuvaleti, rampa hakkında bilgi verdi. Buraya kadar olanlar beklenebilir şeylerdi. Ama Fuat Demirpence, konuşmasının sonunda “bizler, okul müdürü, öğretmen ve idareci olarak ne yapabiliriz Alara için?” demesi beklediğim bir şey değildi. Fuat Demirpence ile Aydın Atatürk Anadolu Lisesinde başlayan ilgi ve sıcaklık, son güne kadar devam etti.

Dört yıl içerisinde görev yapan okul müdürleri ve idareciler başta olmak üzere, öğretmenler Alara’nın tüm ihtiyaçları ve sorunları ile ilgilendiler. Sınıfının yerinden, sınıftaki konumuna, derslerdeki başarısından, arkadaşlarıyla ilişkilerine kadar. Bir hukukçu olmama rağmen ilk kez duyduğum Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) ile bu süreçte karşılaştım.

BEP nedir? diyeceksiniz haklı olarak.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı, bir özel eğitim programıdır. Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilmiş ve ailesi tarafından onaylanmış bu program; bireyin, ailenin, öğretmenin gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve hedeflenen amaçlarda verilecek destek eğitim hizmetlerini içerir. Özel eğitim gerektiren öğrencinin, normal sınıf düzeyinde belirlenmiş beklentilerinden farklı olarak, belirlenen bir süre içinde öğrenme beklentilerinin, ihtiyaçlarının, ilgilerinin ve performansının bir özetidir. Normal okul programındaki değişiklikleri ve uyarlamaları içeren ve her özel eğitim gerektiren öğrenci için hazırlanan yazılı bir plandır. Özel eğitim gerektiren öğrencinin gelişimini gözlemek ve iletişim kurmak için öğretmenlere yardımcı olan bir araçtır. Okul personeli ve destek hizmetleri veren kişilerin birlikte geliştirdikleri, uygulandıkları ve gelişmeleri izledikleri bir plandır. Gerektiğinde düzeltilebilen ve değiştirilebilen esnek bir çalışma programıdır.

Alara’nın 9 sınıfa başladığı andan itibaren, Aydın Atatürk Anadolu Lisesinde Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Geliştirme Birimi mükemmel bir çalışma gerçekleştirdi.

Bu kurulda kimler vardı? Okul müdürü veya müdür yardımcısı, rehberlik servisi başta olmak üzere, o yıl içinde derslerine giren tüm öğretmenler ve öğrencinin velisi bu birime katılır.

Bu kurul, öğrencinin durumunu değerlendirerek eğitsel performansı belirler,  durumuna ve ihtiyaçlarına uygun olarak destek hizmetler ve eğitim ortamları tespit edilir,  uzun dönem amaçlar ve kısa dönem amaçlar belirlenerek öğrencinin mental, fiziksel ve bilimsel olarak gelişmesi ve eğitimi amaçlanır.

Alara ile ilgili olarak, dört yıl boyunca Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Geliştirme Birimi sık aralıklarla toplandı. Hiçbir yönetici, hiçbir öğretmen gönülsüzlük göstermeden, dört elle bu çalışmalara katıldı. Alara’nın özellikleri gereği, doğal olarak onunla nasıl diyolog kuracağını bilemeyen öğretmenler oldu. Fakat, bu toplantılarla, öğretmenler, başta velisi olarak bizlere sordular, rehberlik servisinin yönlendirmeleriyle sorunlar bir bir aşıldı.

Bu arada rehberlik servisi öğretmeni Yavuz Aksoy’un katkılarını ve desteğini anmadan geçemeyeceğim.

Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Geliştirme Birimi tarafından alınan kararlar doğrultusunda, Alara’nın ihtiyacına göre BEP diye tanımlanan özel dersler yapıldı. Örneğin, son sınıfta Alara’nın Tarih dersinden eğitime ihtiyacı olduğu dönemlerde Tarih öğretmeni Fatma Çiflik ile normal ders saatleri dışında özel dersler verildi. Alara’yı başarıya götüren en önemli faktörlerden biri oldu.

Unutmadan, bu durum sadece Alara’ya özel değil. Bu konumdaki tüm öğrenciler için yapılan bir uygulama bu.

Alara’nın okul hayatında her zaman “meleklerim” diye tanımladığı, özel diyalog kurduğu öğretmenleri olmuştur hep.

Alara’ya matematik dersinden korkmamayı öğreten Sıtkı Melih Etçi’ye;

Edebiyat sevgisini, insan sevgisi ile birlikte yeşerten Ömer Karataş’a;

Üniversite tercihlerini belirlemesin de etkili olan Fatma Çiflik’e yürekten teşekkür ediyorum.

 

Aydın Atatürk Anadolu Lisesi, 24.Mayıs.2017 günü okul bahçesinde bir mezuniyet töreni gerçekleştirdi. Pilav, tavuk ve ayran ile lokmadan oluşan ikramlar gelen tüm misafirlere sunuldu. Günün akşama kavuşmasıyla, Ömer Karataş’ın sunumu ve okul müdürü Cem Güngör’ün açış konuşmasıyla tören başladı. Herşey o kadar özenli ve inceydi ki, öğrenciler o kadar güzel ve zarifti ki, orada olsaydınız kendinizi İzmir ve İstanbul’daki ışıklı tabelalarla adı yazılan özel okulların mezuniyetinde hissedebilirdiniz.

alara---1.jpg

Şubeler toplu olarak okul merdivenlerine gelerek, sınıf öğretmenlerinden diplomalarını aldılar. Daha sonra her bir öğrenciye uçan bir balon ve bu balona dileklerini yazıp eklemeleri için renkli kağıtlar verildi. Her öğrenci geleceğe dair dileğini, umutlarını bu kağıtlara yazıp, balonla hep birlikte gecenin mavisinde gökyüzüne saldı. Görülmeye değer, muhteşem bir andı…

            alara---2.jpg

 

 

Sonra tüm öğrenciler kep attı, çığlık çığlığa…

 

alara---3.jpg

 

Ve gecenin sonunda öğrenciler eğlendiler, dans ettiler. Fakat okul müdürü Cem Güngör başta olmak üzere, idareciler ve öğretmenler mezuniyet coşkusuna katıldılar. Neredeyse her öğrenci ile tek tek ilgilenen öğretmenleri gördükçe, son yıllarda Aydın Atatürk Anadolu Lisesinin başarısının neden bu kadar arttığını daha iyi anladım.

      alara---4.jpg

Toplumumuzda algı nedeniyle, engelliler toplum içine karışmaz, sosyal yaşamdan uzak durmaya çalışırlar. Fakat o gece Alara tekerlekli sandalyesi ile sahneden ayrılmadı ve ayrılmak istemedi. Bütün gece öğretmenleriyle, arkadaşlarıyla doyasıya eğlendi.

Engelli bir öğrenciyi, tekerlekli sandalyesi ile sahneye çıkararak, oyun oynatmayı başaran,  Bireyselleştirilmiş Eğitim Programını (BEP), sevgiyle yoğurarak uygulayan Aydın Atatürk Anadolu Lisesi’nin idarecileri, öğretmenleri ve öğrencileridir.

Emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.

 

 

alara---5.jpg