HANİ İNDİRİM OLMAZDI
Yıllarca kâr marjının düşüklüğünden yakınan akaryakıt devleri tek kuruş indirim yapmadı, bu tekeli kırmak da 2 Türk şirketine düştü.
 
Bir atasözümüz vardır “Ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır bir hikmeti” diye... Hepimizin kulağına küpe olmuştur. Bu yüzden olsa gerek, ucuz olan herşeye karşı ihtiyatla yaklaşırız milletçe. Peşinen belirtelim; akaryakıt sektörü eskiden olduğu gibi başıboş değil. İndirimli akaryakıt satan istasyonlardan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. 
 
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu akaryakıt istasyonlarını sürekli ve çok sıkı şekilde denetliyor. Ürün kalitesinde problem tesbit edilmesi halinde, hem satış yapan istasyona hemde dağıtım şirketine çok ağır cezalar kesiliyor. Bu yüzden firmalar bırakın suistimali, ceza yememek için kendi ürünlerini bizzat kendileri kontrol ediyorlar.
 
KİM DEMİŞ ‘OLMAZ’ DİYE
Türkiye’de akaryakıt fiyatları yakın zamana kadar, hangi istasyona giderseniz gidin, hiç değişmezdi. Benzin ile mazot bir bakıma tekel gibiydi. Pazarın yüzde 85’ini elinde bulunduran 6 büyük şirket (biri hariç hepsi yabancı sermaye ) omuz omuza verip, kârlarından tek kuruş taviz vermedi yıllarca. Bir kutu kağıt mendille, bardakla çanakla araç sahiplerinin gözü boyandı, kandırıldı adeta. O da, depoyu fullersen. Ama şimdi işler değişti; kendi istasyonlarını açıp bayilere kâr payı vermekten kurtulan iki Türk firması, akaryakıt sektörünün adeta dumanını attırıyor.
 
NE SİHİR NE KERAMET
Biri Full, diğeri M Oil. İkisi de yüzde yüz yerli sermayeyle kurulan bu iki şirket, farklı pazarlama yöntemleri ile akaryakıt sektöründe bütün dengeleri altüst ettiler. Yıllardır tek kuruş indirim yapılmayan akaryakıt ürünleri, bir anda yüzde 10’lara varan indirimle satılmaya başlandı. Peki bu nasıl oldu? Cevabı gayet basit aslında. Yani ne sihir, ne de keramet. Esnaf tabiriyle ‘toptan fiyatına perakende’ satıyorlar. 
 
Şöyle ki; Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, motorinde yüzde 14, benzinde yüzde 10.5, Lpg’de ise yüzde 18-20 oranında kâr marjı bulunuyor. Firmalar yakın zamana kadar kendi istasyon zincirlerini kurmak yerine, Tüpraş’tan aldığı akaryakıtı üzerine yüzde 7 kâr koyarak bayiye veriyordu. Ancak sektöre geçen yıl giren Full, bayilere kâr payı vermektense, kendi istasyonlarını açıp, kendi ürününü kendisi satmaya başladı.
 
ÇAY ÇORBA BEDAVA
İndirimli akaryakıtın yanı sara Full istasyonlarında firmanın ikramı çay veya çorbanızı yudumlarken, internetten de ücretsiz faydalanabiliyorsunuz. Bunlara ilaveten aracınızın köpüklü banyosu da bedava... M Oil istasyonlarında ise şimdilik sadece İstanbul’da haftanın her günü indirimli akaryakıt satılıyor.
 
KİM NE KADAR İNDİRİM YAPIYOR?
Full istasyonlarında hafta için bütün ürünlerde yüzde 7’ye varan oranda indirimli satış yapılıyor. Pazar günü ise sabah ve akşam belirli saatlerde, indirim oranı yüzde 10’lara kadar yükseliyor. M Oil ise İstanbul’daki kendi istasyonlarında hergün, her saat benzini yüzde 6, mazotu yüzde 7, otogazı ise yüzde 10 indirimli olarak satıyor. Türkiye’nin diğer illerinde ise henüz bayilik yöntemiyle çalıştığı için, oralarda böyle bir indirimi şimdilik yapamıyor.
 
BP: Bayilerle çalışıyoruz
Peki Türkiye’de hizmet veren her biri dünya devi olan akaryakıt dağıtım şirketleri neden böyle bir indirim yapmıyor. Bu soruya, görüştüğümüz şirketlerden sadece BP Türkiye’den bir cevap alabildik. Son 8 ayda 60 yeni istasyon açarak hizmet noktalarına yenilerini eklediklerini belirten BP yetkilileri “Bayilik sistemi ile çalışmaya devam etmekten yanayız. Ve markamızın olduğu her yerde tüketiciye en iyi hizmeti götürüyoruz” cevabını verdi.
 
Türkiye