HAKKARİ’DE 2007 ve 2008 tarihinde 8 askerin şehit olduğu, 19’nun da yaralandığı Dağlıca Karakolu baskınıyla 17 askerin şehit olduğu Aktütün Karakolu’na saldırının detayları teslim olan bir teröristin ifadeleriyle birlikte ortaya çıktı. Karakollara yapılacak olan saldırının günler öncesinden katırlarla bölgeye ağır silahları yerleştirdiklerini açıklayan örgüt üyesi A.A., talimatı verenleri de açıkladı. İşte o PKK’nın ağzından Dağlıca ve Aktütün:

Yöneticiler planı yapıp Zap’a döndü

- 2007 yılı son aylarında yapılan Dağlıca eyleminin planlamasını HPG Ana Karargahında ve PKK/KCK Kandil Karargahında bulunan üst düzey yöneticiler yaptı. Bu eylemin istihbaratını ve planlamasını Ape Hüseyin (Kadri Çelik) bizzat kendisi yaptı. Sabri Başkale, Fethi Şarlatan, Sofi Nurettin, Reşit Dostum ve Fehman Hüseyin bölgeye gelerek kendisine yardımcı oldu. Fehman Hüseyin planlamanın ardından tekrar Zap alanına döndü.

- Hakurk alanından 60 kişi, Zap alanından ise 250 kişilik bir grup ağır silahlar ile Kinyaniş (Pirinçeken Köyü) üzerinden Kürtçe ismi Dola Note vadisinde bulunan ormanlık alana geldi. 12,5 luk ve 14,5’lük 6-7 doçka karakolu gören tepelere katırlar ve militanlarca yerleştirildi.

İlk defa ısı duyarlı füze kullanıldı

- Hava saldırısında bulunabilecek güvenlik güçlerine ait uçakların düşürülebilmesi amacıyla iki tane de ısıya duyarlı güdümlü füze de vardı.

- İlk önce grupları saldırı, sızma, takviye ve savunma olarak 4’e ayırdılar. İlk önce sızma grupları Dağlıca karakolu ve bu karakolun emniyetini sağlayan iki tepeye yaklaştı. Buradan ateş etmeleri üzerine savunma görevini yapan örgüt mensupları Ape Hüseyin’in el telsizinden eyleme katılan gruplara eylemin başlatılması talimatı vermesi üzerine seçilen hedefler ateşle vurulmaya başladı. Eyleme yaklaşık 350-400 örgüt mensubu katılmıştır.

Asker sabah tarama yaparken gördü

- Aktütün Karakolu’na karşı eylem yapacak gruplar eylemden 10-15 gün önce ağır silahlarla bölgede toplanmaya başladı. Hakim noktalara doçka ve bomba atarlar yerleştirildi. Bundan sonra sızma ve eylem grupları gece karakola yakın hakim noktalara sızma girişimi yaparken termal kameralar tarafından tespit edilmiş, askerler bu grupların bulunduğu noktalara top atışı yapmışlar. Askerler sabah saat 10-11 sıralarında bu alanlara kontrol için geldiklerinde örgüt mensupları ile karşılaşmaları üzerine silahlı çatışma çıktı.

- Bundan dolayı 03.10.2008 günü saat 14:30 da planlanan eylem o saat itibari ile başlamış oldu. Çatışmanın devamında saat 17.15 sıralarında TSK ait uçaklar bizim grubun bulunduğu Mamreşo alanını bombaladı.

Kaynak: Şeyhmus ÇAKAN /STAR