Tekden Hastanesi Diyetisyeni Duygu Deniz, bitki çayları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Aktarlarda açık satılan bitki çaylarının, sterilliği ve tazeliği konusunda şüpheler olabileceği için satın alınmaması gerektiğine dikkat çeken Deniz, güvenilir firmaların tek içimlik poşetler dışında açık sattıkları ayıklanmış bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Deniz, "Eğer aktar güvenilirse sorun olmayabilir ama aktarların ne kadar güvenilir olduğunu bilmiyoruz. O otlar toplanırken içine başka otlar karışmış olabilir. Bunlar birlikte kaynatıldığında da etkileşime neden olabilir. Bu alerjenik vücutlar için tehlikelidir. Etkileşime giren bitkiler vücutta toksik etkiye neden de olabilir ayrıca. Üstelik aktarların ne kadar steril olduğunu bilmiyoruz. Bitkiler orada açık satılıyor ve sürekli toza maruz kalıyor. Bundan dolayı güvenilir firmaların paket çaylarını tercih etmekte fayda var" dedi.

Tek içimlik poşet çayların da risk faktörü olduğunu vurgulayan Deniz, poşetlerde kullanılan katkı maddelerinden dolayı bu tür çayların tercih edilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Deniz, bunun yanı sıra bitki çaylarının hepsinin kaynatmaya ya da demlemeye uygun olmadığını da kaydetti. Bitki çaylarının kullanım şekilleriyle ilgili uzmana başvurulması gerektiğini ifade eden Deniz, şu şekilde konuştu: "Ben bile yıllardır ıhlamurun kaynatılarak içildiğini biliyordum. Ancak hocalarım ıhlamurun demlenerek içiminin uygun olduğu konusunda beni uyardı. Bunun gibi televizyondan ve aktardan duyduğumuz her şeye inanmamalı. Bazı bitki çayları kaynatılarak, bazıları da demlenerek içilir. Bunu işin uzmanlarına danışmalı. Aksi takdirde demlenmesi gereken bir çayı kaynattığımızda vücudumuzda toksik etki oluşturabilir."

Deniz, son zamanlarda bitki çayları konusunda özellikle televizyonlar aracılığıyla bilgi kirliliği oluşturulduğunu, uzmanım diyen herkesin her söylemine kanılmaması gerektiğini de sözlerinde ekledi.