Akşit yaptığı açıklamada, hapis cezasının kalkmasını çok doğru bulduğunu söyledi. Çek defterinin banka tarafından vadeli olarak verildiğini ve çeki kullananın vadeli olarak kullandığını belirten Akşit, “Çek ve kredi kartını bilinçsizce kullanmamak lazım. Bundan dolayı çok insanın başı yandı. Türkiye’de bin 500 kişi cezaevinde şu anda yatıyor. Bu olayların Aydın’da da yaşandığını biliyoruz. Çok sayıda küçük ve orta ölçekli ticaret yapan arkadaşımız hapis cezaları alıyor. Çekin vadeli olmadığını bilerek, nakit olduğunu bilerek kullanmamız gerek” dedi.
Kendilerinin de TBMM’den geçen tasarı için mücadele verdiklerini dile getiren Akşit şunları söyledi: “Küçük ölçekli esnaf arasında ‘hatır’ çeki kavramı vardı. Çekin sahibi verdiği çekin akıbetini güvenden dolayı takip etmiyordu. Bundan dolayı dahi cezaevine giren arkadaşlarımız oldu. Bu kanunla böyle olaylar artık yaşanmayacaktır”
Tasarı kapsamında getirilen çek yasağını da doğru bulduğunu söyleyen Akşit sözlerini şöyle tamamladı: “Artık bankalar da çek defteri verirken dikkatli olacak.Cebinde parası olan çek alacak. Cebinde paran varsa çek kullanacaksın”