Başbakan"ın kamplaşmayı siyasetinin parçası haline getirdiğini söyleyen HAS Parti lideri “Bu gerginlikle, bu üslupla yeni bir Anayasa için atılacak adımların da önünü tıkıyor” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın içki içenleri aşağıladığını söyleyen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş"a göre “aksırma, tıksırma” polemikleri Türkiye"nin temel sorunlarının tartışılmasının önüne geçiyor.

Başbakan"ın son günlerde giderek sertleşen üslubunun Türkiye"yi kutuplaştırdığını belirten Kurtulmuş, “Türkiye bu kadar gerildikten sonra yeni bir Anayasa nasıl yapılacak” diye soruyor.

Siyasetin, alkol, heykel, televizyon dizisi gibi konulara takılıp kalmasının sebebi ne sizce?

Türkiye her hafta birkaç tane lüzumsuz polemik konusuyla vakit kaybediyor. Anayasal reform süreçleri, özgürlük ve eşitliğe dayalı yeni bir Türkiye"nin inşaası, ekonomik reform gibi temel konular rafa kaldırılıyor, top taca atılıyor. Bu, iktidarın da muhalefetin de işine geliyor aslında. Bizden olanlar bu tarafa diğerleri karşı tarafa diyerek halkı kutuplaştırıyorlar. Kolay yoldan oy alacaklarını zannediyorlar.

Başbakan"ın “Tıksırıncaya kadar içiyorlar” sözlerini eleştirmiştiniz. Alkol uygulamasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Dünyanın her yerinde Alkol Piyasalarını Denetle Kurulu vardır. Gerekli denetlemeleri yapar. Özellikle genç yaştaki çocukların alkol kullanımını azaltmak için uygulamalar yapar. Kurulun aldığı kararlar yerinde ve doğrudur. Burada yanlış olan Başbakan"ın üslubudur. Başbakan “aksırıncaya, tıksırıncaya kadar” diyerek alkol kullananları aşağılıyor.

Tevfik Fikret"in o meşhur şiirini de yanlış biliyor. Tevfik Fikret “Yiyin efendiler yiyin/ Bu han-ı iştiha sizin/ Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar yiyin” diyerek alkol kullananlara değil, devleti soyanlara sesleniyor. Ama bunlar anlamsız tartışmalar.

Başbakan"ın giderek daha da sertleşen üslubunu neye bağlıyorsunuz?

Bu, kamplaşma siyasetinin bir parçası. Daha önce de kendisiyle ilgili karikatür çizenleri, yazı yazanları mahkemeye vermişti. Siyasilerin aleyhinde yazı yazılır. Siyasetçilerin medyayla kurduğu ilişki yandaşlar ve karşıtlar şeklinde olmamalıdır. Eleştirilerden siyasetçilerin yararlanmaması gerekir.

Başbakan, referandumda özgürlükçü bir söylemle yüzde 58 oy topladı. Genel seçime giderken bunun tam tersi bir söylem kullanması çelişki değil mi? Başbakan"ın sert üslubu seçime nasıl yansır?

Başbakan yüzde 58"i yalnızca kendisine verilen bir oy gibi görüyor.

taraf