Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın vergi ve prim borçları yapılandırmasının kasımda hayata geçeceğini açıklaması esnaf tarafından sevinçle karşılandı.

Paketin amacına hizmet etmesi ve başarılı olması için ekonomi yönetimine iki öneride bulunduklarını aktaran Bendevi Palandöken, "Zamanında borcunu yatıran esnafın teşvik edilip 1 yıl içerisinde prim aksatması yapmadan ödeme yapanların yüzde 5'lik bir indirim yapılmalı. Aylık ödeyeceği taksit de 500 liranın altında olmalı." dedi. Esnafın önerilerinin ayrıntılarını Cihan'a anlatan Palandöken, şunları söyledi:

"Ekonomik krizler esnaf ve sanatkarı çok etkiledi. Yüzde 60'ı borçlarını yatıramadı. Bunun için yapılandırmada borcun ödenebilir hale getirilmesi gerekir. Şişirilmiş kabuğunun alınması. Yoksa hiç değişiklik olmayacak. İnsanlar ödeyebileceği bir tabloyla karşılaşmalı.

Bundan sonraki primlerini de yatıracaklar. Ortalama 500 lira zaten. 500 lirada yeni primini yatırsa bin lira. Kazanamayacağı bir para olacak. Türkiye sosyal güvenliği devletin üstlenmesi gerekiyor. Bunun da tahmin ediyorum ki esnafın ödeyebileceği noktada olmalı."

Daha önce yüzde 35 olan faizin şimdi yüzde 5'lere indiğinin altını çizen TESK Başkanı Palandöken, borç yapılandırma taslağında yer alması için şu öneriyi de ekonomi bakanlarına ilettiğini belirtti. Palandöken, "Yüzde 5 ile yapılandırırsanız ödeyebilir. Öbüründe 6 kat daha fazlaydı.

Bu devletin alacağını hızlandıracak. Esnaf borçlu kalmadığı için krediye ulaşabilecek. Vergiyi, kredi kartını yatıramadınız. Esnafın üzerindeki ağır yük ortadan kalkmış olacak. Hem devletin desteğiyle işsizlik önlenecek. İç piyasa da canlanmış olacak." diye konuştu.