Türkiye’de eczanelerde satılmaya başlayan bu ürün ile aynı zamanda ciddi iş ve ekonomik kayıplara neden olan ‘Akşamdan Kalma’ sorununun çözümünün daha kolay olacağı belirtildi.
Ülke genelinde her geçen gün artan alkol tüketimi ve buna bağlı olarak meydana gelen sosyal ve ekonomik sorunların şiddetinin tüketilen alkol miktarı ile doğru orantılı olduğunu belirten Farmafactor Firması Yetkililerinden Eczacı Levent Mendirme, alkol alan kişinin aldığı alkolün etkisi ile oluşan semptomlar ortadan kalkıncaya kadar, sosyal hayattan uzak durmaya ve kendini izole etmeye çalıştığını kaydederek birçok ülkenin en önemli sorunlarının başında aşırı alkol tüketimi geldiğini söyledi.
Bu konuda yapılan araştırmalardan da söz eden Farmafactor Firması Yetkililerinden Eczacı Levent Mendirme, “Nüfusu 5 milyon olan Finlandiya’da akşamdan kalmaya bağlı yıllık 1 milyon işgünü kaybı yaşanmaktadır Yoksunluğa, kazalara ve işgücünde kayıplara bağlı yüksek giderler bir çok ülkede paralellik arz etmektedir Türkiye’de ‘akşamdan kalma’ sorunu nedeniyle ciddi bir iş kaybı söz konusudur. Buna bağlı olarak diyebiliriz ki hafif ve orta miktarlarda alkol tüketime bağlı olarak meydana gelen akşamdan kalma toplum açısından ciddi bir sorundur. Tüketimi azaltmaya yönelik kampanyalar ne yazık ki sonuç vermemektedir ve bu kayıpları önleyebilecek alternatif yöntemler geliştirilmelidir” dedi.
Akşamdan kalmaya yönelik birçok ürün piyasaya arz edilmiş olmasına rağmen bunların etkinliğinin kanıtlanmasına yönelik çalışmaların son derece az olduğunu kaydeden Mendirme, “Akşamdan kalmaya en fazla etken olan nedenlerden bir tanesi de Alkol metabolizmasıdır. Akşamdan Kalmada bir başka önemli etken de alkol tüketildikten sonra Karaciğerin fazlası ile alkol metabolizması ile meşgul olmasına bağlı olarak vücudun ertesi gün ihtiyaç duyacağı elzem amino asit, vitamin ve benzeri yapıtaşlarını yeteri kadar sentezleyememesidir. Akşamdan kalma birçok insanı sosyal anlamda etkilediğinden dolayı Batı Dünyasında bu tabloyu engelleyecek çeşitli Gıda Takviyeleri kullanılmaktadır. Alkol tüketince Karaciğerimiz ihtiyaç duyduğumuz amino asit, vitamin ve eser elementleri yeteri kadar sunmaz, bu nedenler bu ürünler bu eksiği tamamlamak üzere hazırlanmış ürünlerdir. Ancak içerdikleri vitamin ve amino asitlerin yanı sıra bazı bitkisel unsurlar da bulundurmaktadırlar. Son yıllarda bu anlamda Kudzu özellikle dikkat çeken bir bitkidir. Asetaldehit oluşumu bir kez engellendiği zaman baş ağrısı, mide bulantısı, depresyon, anksiyete gibi semptomlar kaybolmaktadır” ifadelerine yer verdi.
Şu anda eczanelerde bulunan bu besin takviyesi ile Türkiye’de ciddi iş ve ekonomik kayba da neden olan ‘Akşamdan Kalma’ sorununun çözülmeye çalışıldığı belirtildi.