Erdoğan, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen "Uluslararası İş'te Kadın Kongresi"nden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomik paketin ne zaman açıklanacağına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, ekonomik paketle ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti ve "Şu gün denmez" dedi.

Çalışmaları tam, sağlıklı olarak neticelendirdikten sonra gerekli açıklamaları yapacaklarını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Biz aslında peyderpey paketi uygulamaya koyduk. Varlıkların Türkiye'ye nakli ve içerdeki varlıkların bu noktada kayıt altına alınması hususları aslında paketin bir nevi adımıdır. Yani bir insan, bir girişimci kendi kayıt dışı varlıkları var da eğer bunu sermayesine bir güç olarak ilave etmiyor, sürekli olarak devletten böyle bir şey bekliyorsa tabii ki doğru bir şey değil.

Onun için finans sektörüne de bazı davetlerimiz çağrılarımız oldu biliyorsunuz. Kredi çağırma gibi bazı yanlışların içine girmemeleri hususunda hep beraber taşın altına elimizi sokacağız ve en az zararla bu krizi atlatacağız."

Erdoğan, IMF'ye ilişkin bir soru üzerine, "IMF ile görüşmeler henüz netleşmedi devam ediyor" dedi.

Gazetecilerin akreditasyonu

Bir gazetecinin "Yıllardır sizi takip eden muhabirlerin Başbakanlığa akreditasyonları iptal edildi. Bu konudaki görüşünüz nedir?" sorusunu da Erdoğan, "Arkadaşlar, muhabirler yalan yanlış haber yapıyorsa akreditasyonları iptal edilebilir. O medya organı veya grubu bir başkasını göndersin. Yalan yanlış haber yapanlarla biz yola devam etmeyiz. Bizim ölçümüz o. Yalan yanlış haber yapmayacak" diye yanıtladı.

TOKİ Başkanı'nın İBB adaylığı

Erdoğan, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığına ilişkin haberler konusunda da, "Böyle birşey söz konusu değil, arkadaşımız şu anda bulunduğu yerde görevine devam ediyor ve üstelik de bizim değerlendirmelerimiz diğer siyasi partilerdeki gibi değil" dedi.

"AK Parti'nin kendi nevi şahsına münhasır, bu noktada aday tespit çalışmaları vardır. Bizim aday tespit çalışmalarımızda eğer kişi kendi aday olmayı düşünüyorsa biliyorsunuz, 1 Aralık'a aday olmak isteyenler istifalarını verirler, ondan sonra aday olurlar" diyen Başbakan, "Aday adayı olmak hiçbir zaman aday olma garantisi anlamına gelmez. Kimsenin böyle bir garantisi yoktur. Eğer birilerine söz verme yöntemi seçilirse bu da bir defa olayın demokratik olarak bir yarışı sürdürmeye engel olması gibi, parti içi ihtilafları da artırır. Hiç ihtilaf olmaz anlamında konuşmuyorum, en asgariye indirmek suretiyle söylüyorum" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "hiçbir partide olmayan" temayül yoklamalarını AK Parti'de her zaman yaptıklarını belirtti:

"Kısa bir süre içerisinde partimizde, önümüzdeki hafta cumartesi, pazar, yanılmıyorsam, temayül yoklamalarını büyük şehirlerde başlatacağız. Bu temayül yoklamalarından sonra şu anda bizde olan belediyelerimizde yola devam edeceğimiz arkadaşlarımıza (Sen artık adayımızsın, çalışmalarını aynı kararlılıkla devam ettir), ama bu dönemde adayımız olamayacaksa bu arkadaşımıza da diyeceğiz ki (Artık sen seçime kadar çalışmaları sürdüreceksin ama seçimlerden sonra artık yeni bir isim, temayülden kim çıkıyorsa onunla bu yola devam edeceğiz. Sana da çok çok teşekkür ediyoruz) diyeceğiz.

Kimse, biliyorsunuz, bu makamlara geldiği zaman ilanihaye burada kalacak değil. Burada kamuoyu araştırmalarımız -ki bizim
yöntemimizi ben sizlere söyleyeyim- biz temayül yoklamalarımızı il yönetimi, ilçe yönetimleri, bunun yanında belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, bütün bunların kanaatlerini almak suretiyle her ilde 81 komisyon oluşturuyoruz. 81 komisyon illere gidip bu temayülleri alacak ve bunun yanında o illerin milletvekili arkadaşlarımızla bunların değerlendirmelerini yapacağız. O değerlendirmelerden sonra Merkez Yürütme Kurulu'nda bu değerlendirmelere yapacağız ve bu değerlendirmelerin neticesinde de adaylarımızı belirleyeceğiz. Bu, büyük şehirlerde, illerde, ilçelerde, beldelerde aynı şekilde devam edecek."