İspanya'daki Habsburg hanedanının çöküşüne, yakın akraba evliliklerinin yol açtığı bildirildi.

Bilim adamlarının genetik araştırmasında, "mavi kan"larını korumak isteyen Avrupa'nın en büyük hanedanlarından biri olan Habsburgların bu takıntısının, sonunda hanedanın aile içi evlilik yüzünden sonunu getirdiği belirtildi.

Bilim adamları, İspanya Habsburglarının sonuncusunun soy ağacı üzerinde yaptıkları incelemede, mütemadiyen yakın akrabalar arasında yapılan evlilikler sonucu, 1700'de 39 yaşında ölen son Kral 2. Charles'ın, kız ve erkek kardeş veya baba ile kızı arasındaki ilişkiden doğan çocukların özelliğini gösterdiğini belirttiler.

Araştırmada, 200 yıl boyunca yapılan 11 evlilikten 9'unun birinci dereceden kuzenler veya amcalarla yeğenler arasında yapıldığı, bunun da dominant olmayan genetik hastalıkların yaygın görüldüğü zayıf bir gen havuzunun oluşmasına yol açtığı kaydedildi.

Public Library of Science One dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, 2. Charles, muhtemelen atalarının aile içi evlenme eğilimleri yüzünden nadir görülen iki genetik hastalığa sahipti ve yerine bir veliaht bırakamadan öldü. Böylece iktidar Fransız Bourbonlara geçti.

Kral 2. Cherles'in babası Prens Philip, eşi Kraliçe Maria Anna'nın aynı zamanda dayısıydı. Kraliçe Maria Anna, dayısı olan Kral Philip ile evliydi. Bu evlilikten dopan Charles daha sonra tahta geçti.

Hürriyet