DAHA önce ağabeyini aynı hastalıktan kaybetmiş olmasına rağmen dört yıl sonra karaciğer yetmezliğiyle hastaneye yetiştirilen ve son anda karaciğer nakliyle kurtulan 12 yaşındaki Feremez Özcan yalnız değil.

Dünya genelinde görülme olasılığı 30 binde 1 olan Wilson hastalığı, akraba evliliğinin yaygın olduğu Türkiye"de hem sık görülüyor hemde ilaçla tedavisi mümkün olduğu halde öldürücü oluyor. Wilson hastalığının Türkiye"de sık görülmesini, akraba evliliklerinin yoğunluğuna bağlayan İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve organ ve doku naklinden sorumlu Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İlgin Özden, ilaçla tedavisi mümkün olan Wilson hastalığının, geç teşhisi nedeniyle ölümlere yol açtığını söyledi.

5"TEN 50 YAŞINA KADAR

Meslektaşlarını uyaran Prof. Dr. Özden “Maalesef doktorlar, hasta yoğunluğundan olsa gerek bu konuda dikkatli davranmıyor. Daha önce ailesinde karaciğer hastalığı olanlar, çocuklarına test yaptırsın. Wilson hastalığı olan kişilerde bakır, doğumdan hemen sonra karaciğerde birikmeye başlar, fakat belirti ve semptomları nadiren 5-6 yaşından önce oluşur ve bazen 40-50 yaşına kadar görülmez” diye konuştu.

MUAYENEYE VAKİT AYIRIN

Akraba evliliklerinden doğan insanların muayenelerinde daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyen İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji ve Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. ÖzlemDurmaz ise şunları söyledi: “Wilson hastalığı; karaciğer, beyin ve diğer hayati organlarınızda fazla miktarda bakır birikmesine neden olan ve daha çok akraba evliliğinde görülen kalıtımsal bir hastalıktır. Aile hekimleri, akraba evlilikleri olan hastaların muayenesine daha fazla vakit ayırmalı. İlaçla tedavimümkünken hastayı kaybetmiş oluyoruz.”

FEREMEZ'İN YAŞAM MUCİZESİ

12 yaşındaki Feremez Özcan karaciğer hastasıydı. Mahkûm babası karaciğer nakli için 4 günlüğüne hapisten çıktı. Kontrol üç gün sürdü. Babası hapse döner umutlar tükenirken bir kaza oldu. Ölen bir gencin karaciğeri Feremez"e takıldı.

Habertürk