Sürpriz maddelerin de yer almasının beklendiği pakette, Anayasa Mahkemesi"nin yapısı ve siyasi partilerin kapatılmasının zorlaştırılmasına ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

AKP yöneticileri, anayasa paketi üzerindeki çalışmalarını büyük oranda tamamladı. Paketi oluşturmak üzere partide oluşturulan komisyonun bir üyesi, paketin büyük oranda tamamlandığını belirterek “Noktayı koymak üzereyiz. Her maddeyle ilgili müzakare yapılabilecek şekilde seçenekli bir çalışma yaptık. Başbakan Erdoğan"a sunacağız. Başbakan"dan gelecek önerilere göre pakete son şeklini verip siyasi partilere sunacağız” dedi. Aynı üye, pakette bugüne kadar kamuoyuna yansımayan bazı sürpriz maddelerin de yer alacağını söyledi. 10-20 madde arasında planlanan pakette şu düzenlemelerin yer alması bekleniyor:

Anayasa Mahkemesi"nin yapısı: Anayasa Mahkemesi"nin üye sayısının artırılması ve üyelerin bir bölümünün TBMM Genel Kurulu"nca seçilmesi düşünülüyor. Üye sayısı, 17 ve 21 olarak iki seçenekli olarak öngörüldü.

Siyasi partilerin kapatılması: Siyasi partilerin kapatılmasının Venedik kriterlerine bağlanmasının öngörüldüğü düzenlemede, şiddet ve terörü doğrudan ya da dolaylı olarak destekleyen partiler hakkında kapatma davası açılabilmesi formülü üzerinde duruluyor. Kapatma davasını kimin açacağı konusunda da seçenekli bir düzenleme öngörüldü. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı"nın ya TBMM"den ya da Yargıtay"da oluşturulacak bir kuruldan onay alması koşuluyla kapatma davası açabilmesi düşünülüyor. Bir partinin kapatılmasına neden olan parti üyeleriyle ilgili siyasi yasak uygulanıp uygulanmaması konusunda da iki formül üzerinde duruluyor. Birinci seçenekte 5 yıllık siyasi yasağın tamamen kaldırılması, ikinci seçenekte ise siyasi yasak yerine bir sonraki genel ya da yerel seçime girmeme cezası verilmesi düşünülüyor.

Kadınlara pozitif ayrımcılık: Kadınlara pozitif ayrımcılık öngören bir düzenleme getirilmesi planlanıyor.

Kamu denetçiliği: Kamu denetçiliği kurumu oluşturulabilmesi için anayasaya bir madde konulacak.

Türkiye milletvekilliği: 100 milletvekilinin baraj olmadan siyasi partilerin oy oranlarına göre belirlenmesine ilişkin bir düzenleme getirilecek. Böylece yüzde 1 oy alan bir parti bile TBMM"de temsil edilebilecek.

Vatan