Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç 'Genel af gibi Öcalan'ı İmralı'dan kurtaracak hiç bir projenin içinde olmadık' derken, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ise 'Gündemimizde af yok' demekle yetindi.

BOZDAĞ: GÜNDEMİMİZDE YOK

Ak Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, “Gündemimizde genel af yok” dedi.

Bozdağ, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz” açıklamasının hatırlatılması üzerine, “Gündemimizde genel af yok” dedi.

Bekir Bozdağ, Anayasa değişikliği konusunda partilerle yapılacak turlar konusunda sorulan bir soruya da “Daha takvimlendirme yapmadık. Bu konuda görüşmelerimiz olacak, ama şu an için bir şey yok. Bu konuda sizi bilgilendireceğiz” yanıtını verdi.

OKAY: TOPLUMSAL UZLAŞMA İÇİN AF OLMAZ

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, “Türkiye'de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere inmişse, bir af söz konusu olamaz” dedi.

Okay, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Çanakkale'den gelen CHP Ezine Kadın Kolları üyelerini kabulde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “Toplumsal barışın bir parçası olacaksa genel affa 'evet' deriz” açıklamasının hatırlatılması üzerine Okay, genel affın ön şartının, toplumsal barış olduğunu ifade etti. Okay, toplumsal barış için önce terörün bitmesi, anaların gözyaşının dinmesi, silahların bırakılması, dağdaki teröristin teslim olması ve terörle yaşayan bir ülke olmaktan çıkılması gerektiğini söyledi. Okay, “Bundan sonra, çok doğal ki bir barış ve kardeşlik projesi olarak, ondan sonraki süreçte genel af düşünülebilir” dedi.

Okay, genel affı, “yeni, temiz bir sayfa açmak, geçmişin tartışmalarını geride bırakmak” olarak tanımlayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama bugün Türkiye'nin gündeminde toplumsal barışa, toplumsal barışın sürecine ilişkin beklentiler gerçekleşmiş durumda değildir ve gerçekleşme sürecinde de değildir. Türkiye'de halen terörle mücadele ediliyorsa, terör dağdan şehirlere de inmişse; teröristler can almaya devam ediyorsa, bu konjonktürde bir af söz konusu olamaz. Ama af, bir toplumsal uzlaşmadır. Toplumsal uzlaşmanın konjonktürü oluşmadan, toplumsal uzlaşma için af olmaz. Önce affın alt yapı koşulları oluşur, ondan sonra ihtiyaç varsa, bu Türkiye'nin gündemine gelebilir.”

ARINÇ: BİRBİRİNİZİ ÇİMDİKLEYİN

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Genel af gibi Öcalan'ı İmralı'dan kurtaracak hiç bir projenin içinde olmadık. Namusumu ortaya koyarak söylüyorum; hiç birimizin aklından da böyle bir şey geçmedi” dedi.

Bugün gazetelerde CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun Batman"da yaptığı konuşmayı okuduğunu ve Kılıçdaroğlu'nun konuşmasında, genel affa taraftar olduğunu söylediğini hatırlatan Bakan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oldu mu şimdi bu? Ben gazetelerin yalancısıyım. Açın bugün Milliyet, Hürriyet gazetelerini, bütün gazeteleri, sayın Kılıçdaroğlu 'Biz genel affa taraftarız' diyor. Yanlış duymadınız, birbirinizi çimdikleyin. Diyor ki, 'Genel af istiyoruz'. Yani genel af olduğu zaman o bizi itham ettikleri, suçladıkları Öcalan, İmralı'dan çıkacak, evine gidecek demektir. Genel affın içine bir istisna koyamazsınız. E sen bununla bizi suçluyordun, aklımızdan geçmeyen şeyleri bize iftira atarak, 'Bunlar vatan hainidir, bölücüdür.' diyordun. Sadece onları suçlamayalım, başkaları da bu lafları söylüyordu. Peki şimdi sen 'Genel af istiyoruz' diyorsun. Nerede, Batman'da. O zaman üç sorum var. Batman'da söylediğini Ankara'da da tekrar edecek misin? Hele hele Alaşehir'e gelip, burada da konuşacak mısın?

İkincisi bu senin konuştukların mı, yoksa Baykal da mı aynı düşünceye sahip?

Senin düşüncense niçin sadece Batman'da konuşuyorsun, CHP bunu kabul edecek mi?

Bugün gazetelerde bunu okuduğumda inanamadım. 'Genel af istiyoruz' demek demokratik açılıma bu taraftan da olsa bir destek midir, yoksa rüşveti kelam gibi, 'Batman'da bunu söylersem beni alkışlayacak 10 kişi çıkar' diye mi düşündü Kılıçdaroğlu?

Bugün mutlaka sayın Baykal'ın ya da parti yönetiminin 'Biz Kemal Kılıçdaroğlu gibi düşünüyoruz, genel aftan yanayız' demesini bekliyoruz. Aksi taktirde bu kendi düşüncesidir. 'Biz parti olarak böyle bir düşünceye sahip değiliz' açıklamasını yapmaları lazım.” - hürriyet