Türban mutabakatı olmasaydı kapatma davası açılmazdı" diyen AKP"lilere MHP"li Bölükbaşı"nın cevabı sert: AKP bu kadar basiretsiz bir parti mi? Sayın Bahçeli"nin klonlama önerisi de iyi niyetli. 39 kişiyi feda etmeyeyim derken tümünüz gideceksiniz!

MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, TBMM Başkanı Köksal Toptan"ın önerilerini Akşam Gazetesi'nden Deniz Güçer'e “Krizi çözmeye yönelik değil” sözleriyle değerlendirdi. Bahçeli"nin "AKP klonlansın" önerisini anlatan Bölükbaşı, “Bu iyi niyetli bir öneridir. AKP kapatma davasından sonra herkesin kendilerine tuzak kurduğu paranoyasına kapılmıştır” yorumunu yaptı.

Anayasa Mahkemesi üyelerine yönelik "tutuklanmalılar" çıkışına da sert yanıt veren Bölükbaşı bu öneriyi yapanların "acilen tıbbi gözetim altına alınması" gerektiğini söyledi. .

İşte MHP'li Bölükbaşı'nın açıklamaları...


"AKP klonlansın" önerisi bir çözüm olur mu?

Türkiye"de bir kriz ortamı, tüm unsurlarıyla oluşmuştur. Karşımızdaki en önemli tehlike rejimin bunalımıdır. Burada önemli olan demokratik rejimin geleceğini kurtarmak. Bu AKP"nin geleceğinden çok daha önemlidir. Kapatma davasıyla birlikte hükümet Türkiye"yi idare etme kabiliyetini kaybetmiştir. Önce anayasa sonra da bir rejim bunalımı olmaması için Türkiye"nin süratle bir normalleşme sürecine girmesi lazım. Mahkeme önündeki bir parti ve hükümetle bu mümkün görünmüyor.


Klonlama önerisini biraz açabilir misiniz?

AKP"de siyasi yasak istenen 39 kişi var. Diğer 301 kişi sanık değil. Bu durumda onlar ayrı bir siyasi oluşum oluştursunlar ve hükümeti kursunlar. Önerimiz budur. Erdoğan ve 38 arkadaşı mahkeme sürecinin sonunu beklesin. Parti kapatılmazsa 301 kişi tekrar AKP"ye dönebilir. Ama sarsıntılı dönemi en az zararla atlatırız.


AKP"liler bu öneriyi pek sevmedi...

AKP "Kapatılırsak yeni parti kurarız" diyorsa sorun var. Çünkü Anayasa"nın 69"uncu maddesine göre kapatılan bir partinin devamı niteliğinde bir parti kurulamaz. Kapatılan partinin milletvekillerinin yoğun bir şekilde yeni bir partiye katılması, partinin devamı olduğunun karinesidir. Yeni bir davaya muhatap olabilirler. Sayın Bahçeli"nin önerdiği bir düşüncedir. Bunu kabul ederler, etmezler; kendi bilecekleri iş. "Başbakan ve 38 kişiyi niye feda edelim?" diyorlar. O zaman bekleyin. Partiniz kapatılmazsa ne ala. Kapatılırsa bütün teşkilatlarınızı, üyelerinizi milletvekillerini mağdur etmiş olacaksınız. 39 kişiyi feda etmeyeyim derken tümünüz gideceksiniz.


AKP bu önerinin altında bir şey mi arıyor?

AKP kapatma davası sürecinde kendisi her bakımdan haklı ve masum, dışındakiler komplo kuruyor gibi bir paranoyaya girdi. Bu paranoya hali önerinin altında da başka şeyler aramalarına neden olur mu bilemem. Ama iyi niyetli olduğumuz kesin.

Çiçek ve Kuzu basiretsiz mi

AKP milletvekillerinin "Başörtüsü düzenlemesi olmasaydı dava açılmazdı. MHP bizi itti" gibi beyanları var. İktidar yanlısı basının paranoya taşıyan yazıları var. Bendenizin de ismi bu büyük tuzağın mimarı gibi geçmekte. Bana hak etmediğim bir değer ve önem atfediliyor. AKP tuzağa düştü diyenler ne anlama geldiğini hesap edemiyorlar. İnanıyorlarsa iki sonucu var: Birincisi, AKP siyasi basiretten yoksun bir parti demek ki. Eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Anayasa Profesörü Burhan Kuzu, iki hukukçu grup başkanvekili var Komisyon"da. Ben düz bir hukuk fakültesi mezunuyum. Diğerleri kendi alanlarında önemli insanlar. Bu kadar basiretten uzaklar mı?

İkincisi: Ortada bir samimiyetsizlik var. AKP, başörtüsü sorununu siyasi istismar aracı olarak kullanıyordu. Ne tuzak kuran var ne de tuzağa düşen. MHP"ye karşı benim üzerimden başlatılan basındaki bazı köşe yazarlarının başını çektiği bu çirkin kampanya, başka amaçlara yöneliktir.

Mahkeme türbanı kangren yaptı


MHP"nin Anayasa Mahkemesi"ne tepkisi sert oldu. Mahkeme üyeleri ise, “20 yıl seçim yok deseler sessiz mi kalacağız” diye tartışmış...

Mahkeme maalesef Anayasa"da çizilen yetkilerini aşmıştır. Öyle uç sayılacak örneklerle bunu haklı göstermeye çalışmak ne derece doğrudur? Mahkeme, Türkiye"nin kanayan yarası olan üniversitelerde başörtüsü sorununu kangrene çevirmiştir. Bunları söylemek saygısızlık ya da hakaret değildir.


AKP"nin olası anayasa değişikliği krizi derinleştirir mi?

AKP önce ne düşündüğünü ortaya koymalıdır. 340 milletvekili, referandumlu anayasa değişikliğine yeterlidir. Türkiye"nin hayrına olacağını düşünüyorsa istediğini yapmakta serbest. Ama sonuçlarına katlanır.


MHP destek verir mi?

Anayasa"nın neresini değiştireceklerine bağlı.


TBMM Başkanı Toptan"ın senato önerisine nasıl bakıyorsunuz?

Krize çıkış yolu aranıyorsa Sayın Toptan"ın önerileri bu nitelikte değildir.


AKP kapatılırsa Türkiye"yi ne bekliyor?

Biz partilerin değil bireylerin cezalandırılması önerisini de sunduk. AKP buna da itibar etmedi. AKP kapatılmazsa demokrasi açısından memnuniyet duyarız. Bir açıdan da seviniriz çünkü AKP"yle seçim sandığında hesaplaşacağız. Ama kapatılırsa da dünyanın sonu değildir. TBMM görevinin başındadır ve bir hükümet çıkarır. Hiçbir siyasi parti, genel başkan vazgeçilmez değildir. AKP kapatılırsa dünyanın sonu olmayacaktır.


Bazı köşe yazarları "9 mahkeme üyesi yargılansın" dedi...

Saçmalığın da bir sınırı vardır. O kişilerin acilen tıbbi gözetim altına alınması lazım.