Üniversitelere türban serbestisi konusunda MHP"nin getirdiği öneri AKP tarafından yetersiz bulundu. Sorunun aşılması için Anayasa"ya daha net ifadeler getirilmesini isteyen AKP"nin çalışmasını gelecek haftaya kadar bitirerek MHP ile temasa geçmesi bekleniyor.

Türban sorunun çözülmesi için MHP"nin getirdiği Anayasa"nın 10"uncu maddesinde değişiklik yapılması teklifi AKP"nin hukukçuları tarafından değerlendiriliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın İspanya ziyareti sırasında tartışmaya açtığı ve Türkiye dönüşünde “yeni Anayasayı beklemeden bir cümle ile çözülür” şeklindeki açıklamaları üzerine yaşanan tartışmalar dün toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu"nda da gündeme geldi.

DAHA NET İFADELER

Başbakan Erdoğan başkanlığında ve 5 saat süren toplantıda, MHP"nin sorunun çözülmesi için Anayasa"nın 10"uncu maddesinin 4"üncü fıkrasına “devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır” ifadesine ek olarak “her türlü kamu hizmetlerinin sunulmasında ve bunlardan yararlanmasında” cümlesine yer verilerek çözülmesi şeklindeki öneri masaya yatırıldı.

MHP"nin önerisine AKP"nin kurmaylarının genel olarak olumlu yaklaştıkları ancak öneriyi eksik buldukları öğrenildi. MHP"nin teklifinin üniversitelerde türban serbestisini tam olarak getiremeyeceği görüşünde olan AKP"li hukukçular ise Anayasa"ya daha net ifadelerin konulması görüşündeler. Erdoğan"ın talimatıyla partinin hukukçuları tarafından başlatılan çalışmanın ise gelecek hafta içinde bitirilerek MHP ile yeniden bir temasa geçilmesi bekleniyor.
ANKA