Yerel seçimler için geri sayım yaklaşırken AK Parti'de adaylık açısından ciddi bir hareketlilik yok. CHP'nin Ankara için Murat Karayalçın'ı aday göstermesi, CHP'nin attığı en büyük adım olurken, Sabah gazetesinden Mahmut Övür, Ak Parti adaylarını analiz etti.

AK Parti İstanbul'da kalanlar, gidenler


İstanbul'da kıran kırana bir yerel seçim yarışı olacak. Bir yanda iktidardaki AK Parti, bir yanda 5 büyük merkez ilçedeki "kaleleri" yle CHP, bir yanda Mustafa Sarıgül'le seçime girecek DSP var ve elbette MHP ve DP de mücadelenin içinde olacak.


İstanbul'daki bu yarışın favorisi hiç tartışmasız AK Parti. Peki, AK Parti İstanbul seçimlerine nasıl hazırlanıyor? İlginçtir, yerel seçim sathına girilmesine rağmen AK Parti'de adaylık açısından ciddi bir hareketlilik yok. Aday adayı olabileceğini söyleyenlerin sayısı da bu dönem çok az. Oysa 28 Mart 2004 seçimlerini hatırlıyorum, bir belediye başkanlığı için en az 10 kişinin adı geçiyordu.

Bu sonuçta parti içi dayanışmanın rolü olduğu kadar, sistemin oturmasının da etkisi var. Herkes hakkına düşenle yetiniyor. Ayrıca hangi belediye başkanın gidip, hangisinin kalacağı da bilinmiyor. Erken ortaya çıkanın elindeki "bulgur" dan olma ihtimali de bir hayli yüksek.

Tabii en önemlisi de adaylık konusunda tek karar mercisinin Başbakan Tayyip Erdoğan olması. Peki, bu bilinmezlikler arasında AK Parti'de kim kalacak, kim gidecek, yeni yüzler olacak mı? Kulislere yansıyanları kısaca anlatalım...

Yerlerini koruyacak olanlar:

İlk sırada tabii ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş geliyor. Onu ilçelerde Küçükçekmece-Aziz Yeniay, Beyoğlu-Ahmet Misbah Demircan, Fatih-Mustafa Demir, Maltepe-Fikri Köse, Ümraniye-Hasan Can, Zeytinburnu-Murat Aydın, Adalar-Coşkun Özden ve Esenyurt-Necmi Kadıoğlu izliyor.

AK Parti'de durumu belirsiz iki isim var. Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya ve Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge. İkisi de başarılı ama üçüncü dönem olduğu için devam edip etmeyecekleri yukarının tavrına bağlı.

Gitme ihtimali olanlar:

Eyüp-Ahmet Genç, Esenler-Mehmet Öcalan, Beykoz-Muharrem Ergin, Üsküdar-Mehmet Çakır, Kartal-Arif Dağlar ve Beylikdüzü-Vehbi Orakçı.

Yeni yüzler:

Yeni yüzler arasında bilinen de var bilinmeyen de. Kiptaş Genel Müdürü İsmet Yıldırım ve Spor AŞ Genel Müdürü Göksel Gümüşdağ'ın adı yeni ilçe olan Başakşehir Belediye Başkanlığı için geçiyor. Yeni ilçe olan Çekmeköy için en güçlü isim Ahmet Poyraz.

Sancaktepe'de ise şu an Samandıra Belediye Başkanı olan ve başarılı çalışmalarıyla dikkat çeken Yusuf Büyük ön planda. Nedeni de sadece hizmet değil, Büyük'ün aynı zamanda bölgesinden ciddi oy alabilen etkili bir isim olması.

AK Parti, en büyük sorunu İstanbul'un 4 büyük ilçesi, Kadıköy, Şişli, Beşiktaş ve Bakırköy'de yaşıyor, yaşayacak... Bu bölgelerde henüz netleşen isim yok ama eski TİM Başkanı Oğuz Satıcı gibi tanınan isimlerin adı geçiyor.