AKP, 2009 Mart"ında yapılacak yerel seçimler için giderek hedef küçültüyor. CHP"den İzmir"i, DTP"den de Diyarbakır"ı almayı hedef alan, iki ay önce oy hedefini yüzde 60 olarak açıklayan AKP, şimdi ise hedefi yüzde 40"a kadar düşürdü.

AKP, Mart ayında yapılacak yerel seçim öncesinde giderek çıtayı aşağıya çekmeye başladı. Bir süre öncesine kadar yerel seçimdeki oy hedefini yüzde 60 olarak açıklayan parti yönetimi, hedefi yüzde 40"a kadar çekti.

2004 yerel seçimde yüzde 42 oy alan AKP, Mart 2009 seçiminde alacağı oy oranında çıtayı önce yüzde 60"a çıkardı. Buna yönelik açıklamalar, Başbakan Erdoğan tarafından da teşkilatlara gönderilen genelgelerle ortaya kondu. Erdoğan, Ağustos ayında memleketi Rize"de yüzde 60 oy ve “3 kalenin ele geçirilmesi” yolundaki çıkışıyla partisinin hedefini ortaya koydu. CHP yönetimindeki İzmir, Mersin, Ankara-Çankaya ve Trabzon belediyeleri ile DTP"li Diyarbakır ve Tunceli belediyelerinde başkanlık koltuğuna AKP"li belediye başkanı oturtulması talimatını verdi.

İLK HEDEF YÜZDE 60
Talimatın ardından, AKP"nin yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi Kasım ayında Ankara"da topladığı teşkilat yöneticilerine “Biz yerel yönetimlerin demokrasinin beşiği olduğuna inanıyoruz. 29 Mart"ta hep birlikte hedeflediğimiz yüzde 60"lık oy oranını yakalayarak herkese bir kez daha göstermeliyiz. 29 Mart 2009 da yapılacak seçimlerde hedefimiz yüzde 60 oy oranına ulaşmaktır” dedi ve hedefi net olarak ortaya koydu.

GERİYE ÇEKİLDİ
Başbakan Erdoğan da il başkanları toplantısının kapalı bölümünde, yerel seçim hedefini bir kez daha yüzde 60 olarak gösterdi. Fakat Başbakan"ın yüzde 60 hedef çıtası, bir süre sonra partinin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya tarafından aşağı çekildi. Çetinkaya, AKP"nin il seçim sorumlularıyla Ankara"da yaptığı toplantıda bu kez “Yerel seçimlerde yüzde 47"den fazla oy alarak seçimlerden büyük bir başarıyla çıkacağız” dedi.
BAKAN 20 PUAN DAHA DÜŞÜRDÜ
Çetinkaya"nın bu açıklamasının yankıları sürerken bu kez de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yüzde 60"lık hedefinden 20 puanlık bir düşüş açıkladı. Bakan Yıldırım da "" “Ekonomik kriz ortamında yerel seçime gidiyoruz. AKP yeni seçim kazanmış, iktidara gelmişken, kapanma davasıyla karşı karşıya kaldı. Müteahhitlerin önüne para koyduk, iş yapın dedik, "Biraz bakalım" diyorlardı. Kapanma davasıyla 2008"in dört ayını kaybettik. Üzerine kriz ortamı geldi. Yerel seçimlerde AKP"nin oy oranını yüzde 32-34"e düşürmesi problem olur. Yüzde 40"a kadar sorun olmaz” dedi.

ANKETLER ETKİLEDİ
AKP"de hedef küçültme operasyonları son aylarda gelen anketlerdeki oy oranının düşüklüğüne bağlanıyor. CHP"li Kemal Kılıçdaroğlu"nun partiye yönelik yolsuzluk suçlamalarının ardından Şaban Dişli ve Dengir Mir Mehmet Fırat"ın istifası ile Deniz Feneri yolsuzluğu tartışmalarının etkilerini gösteren son anketler, AKP"nin oy oranı grafiğinin aşağıya doğru indiğini de ortaya koyuyor.