Şimdi bu kesimlerle buluşma programları hazırlanıyor. Bununla birlikte AKP'nin oturmuş tabanı ile CHP'nin önyargılı tabanı arasına sıkışan, endişe duyan seçmene ulaşmak için de birçok proje geliştiriliyor.

AKP'nin İstanbul'daki patronu İl Başkanı Aziz Babuşçu, referandumdan çıkardıkları dersi değerlendirdi. İstanbul'daki yüzde 55 evet, yüzde 45 hayır sonucunu başarılı bulan Babuşçu, sonuçlarını masaya yatırdı. Ekibiyle ilçe ilçe değerlendirme yaptı. Bu değerlendirme ve tespitler sonunda, AKP'nin İstanbul'da Alevi, göçmen, gençler ve özel güvenlikli sitelerde oturan seçmene ulaşamadığı ortaya çıktı. AKP şimdi İstanbul'da, bu kesimlere yönelik projeler üzerinde çalışıyor. AKP tabanı ile CHP'nin önyargılı tabanı arasında kalan ve endişe duyan seçmene de 'niye korkuyorsunuz' denilecek.

HER KESİMLE AYRI İLETİŞİM

AKP İstanbul'un başındaki isim Babuşçu, 'iletişim üzerinde çalışmamız gerekli' dediği seçmen kesimlerini ve bu doğrultuda atılacak adımları şöyle anlattı:

ALEVİLER: Yerel seçimde çok noktada Alevi kökenli seçmenler bizim adaylarımızı tercih edip, oy verdi. Ancak referandumda, Alevi seçmenlerin hiç olmadığı kadar çok net bir şekilde blok tercih yaptığını gördük. Burada çok net bir tavır vardı. Bu bizim için önemli.

GÖÇMENLER: Göçmen seçmenlerimizin yaşadığı yerde, evet-hayır tercihinde en iyi oranı yakaladığımız sandıklarda ancak yüzde 50 noktasına ulaşabilmişiz. Onlar da çok eski gelen göçmen vatandaşlarımız. Buraya da usul ve üslup geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

GENÇLER: Genç seçmen de handikapımız. Neden 18-25 yaş grubundaki genç seçmenler 'evet' tercihini yüksek oranda yapmadı? Yine gençlere yönelik üslup ve usul geliştirmemiz gerekiyor.

GÜVENLİKLİ SİTEDEKİLER: Bu kesim bizim için önemli. İstanbul'da güvenlikli sitelere girme konusunda sorun yaşıyoruz. Buralarda kendimizi anlatma imkanı bulamıyoruz. Site yönetimleri de bu konuda belirleyici. Diyelim ki, bizim bir arkadaşımız bir siteye girdi. Kapısı çalınanlar güvenliği arıyor, 'çıkarın' diyor, tepki gösteriyor. Ancak, sitede oturan bir üyemizle, komşularını çağırmak suretiyle ev sohbeti yapıyoruz. Güvenlikli siteler de 2011'e giderken üzerinde yoğunlaşmamız gereken bir başka alan.

AKP İLE CHP ARASINDA

Babuşçu, bu kesimlerle birlikte, AKP'nin tabanı ile CHP'nin önyargılı seçmeni arasına sıkışan ama endişe de duyan bu kesime yönelik iletişime ağırlık vereceklerini söylüyor. Endişeleri gidermek üzere 'niye korkuyorsunuz' başlığı altında toplantılar düzenleyeceklerini ekliyor: 'Bizim tabanımız dediğimiz, orta gelir ve altı düzeyindeki insanların ağırlıklı olduğu bir taban. Bu tabanı küstürmemek, incitmemek gibi duruşumuzun olması lazım. Bu bizim tabanımızla, önyargılı, katı CHP seçmeni arasında kalan geniş bir kitle var. Bu kitle korkuyor. Korkularının gerekçeleri bana göre komik. Ama bu insanlar korkularında samimiler. Bunlar gelecek içkime ya da yaşam tarzıma müdahale edecek şeklinde kaygılar var. Ama bu kitlenin korkularının yersiz olduğunu bir şekilde aktarmamız lazım. Entelektüel, yazan, çizen, birikim sahibi insanlarla 'niye korkuyorsunuz' toplantıları yapmak istiyorum. Bunu ilçe ilçe yapmak istiyorum.'

ALEVİLERİ MÜZİKLE KAZANACAK

BABUŞÇU, ulaşamadığı kesimler arasındaki Alevi seçmenle buluşmak için projeler üretiyor. Babuşçu, aklındaki bir projeyi de şöyle paylaştı: 'Bu toplumun kültür hayatına bence çok önemli katkıları var. Eğer Alevi gelenek içinde saz çalmak, Türk Halk Müziği'ni yaşatan bir çizgi olmasaydı, bugün hala insanların dinlediği, etkilendiği bir müzik olarak muhafaza edemeyebilirdik. Diyorum ki, bu anlamda popüler sanatçıların bir araya gelip söylediği Alevi dinleyicilerle teşkilatımızın insanlarının bir araya geldiği konserler yapayım. Mesela Kardeş Türküler. Yani ideolojik damarı da olan dinlenebilmeli. Onur Akın, gelip orada söylemeli. Bizim teşkilatımız içinde kendisini dinleyen binlerce insan var. Yine bir Grup Yorum gelse, orada bizim teşkilatlarımızın olduğu zeminde bir arada olunsa. Keşke Ahmet Kaya da olsaydı...'

SONUÇLARA 'HAYIR'CILAR SEVİNDİ

İktidarın İstanbul'daki başkanı Babuşçu, referandum sonuçlarıyla ilgili ilginç bir tespitte de bulundu. 'Evet'in yüzde 58 çıkmasına en çok 'hayırcı'ların sevindiğini belirtti. Babuşçu, bu tespitini de şöyle açıkladı: 'Özellikle istikrar bozulmayacağı, daha çok kazanacakları için, en çok onlar sevinmiş. Bu ülkeyi 22 Temmuz seçimleri sonrası terk etmeyi düşünen insanlar terk etmediler. Ekonomik durumları kat kat değişti, 'evet' çıktığında borsada kazananlar, bizim tabanımızın ayağı yalınayak insanları değil, bu partinin tabanı olan insanlar.'

BEYİN FIRTINASI YAPACAKLAR

Seçim çalışmaları için 'pes etmek yok, koşmaya devam' diyen Babuşçu, 27-28 Kasım'da bakanlar, İstanbul milletvekilleri, belediye başkanları ile sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de katılımıyla arama toplantısı yapılacağını belirtti. AKP İstanbul teşkilatı, 17-19 Aralık tarihindeki toplantıyla da, arama toplantısından çıkacak verileri ele alarak, seçim startını verecek. (AKŞAM