Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nce, Denizbank'ın katkılarıyla düzenlenen 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Haliç Kongre Merkezi'nde, Mozart'ın başyapıtlarından ''Don Giovanni'' operasıyla başladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, opera öncesinde Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'e teşekkür plaketi takdim ederken yaptığı konuşmada, AKM'ye ilişkin şunları söyledi:

''Biraz önce sevgili genel müdürümüzün adını andığı zaman büyük alkış alan kurum, adında ne yazık ki kültür ve sanat sıfatı taşıyan bir sendikanın sudan ve siyasal nedenlerle yaptığı bir müdahalenin ve bilinçsizce verilmiş bazı kararların sonucunda... Yer teslimi yapılmışken, proje sahiplerinin yaptığı Avrupa çapında bir projeye ve bugünkü rakamlarla 90 milyon liralık bir kaynak da hazır iken bu başvuru nedeniyle gecikmişti. Bunun acısını hep taşıdık.''

Bir kuruluşun katkıları ve yarısından fazlasını bakanlıklarının üstlenmesiyle kolları sıvadıklarını söyleyen Günay, ''Önümüzdeki günlerde o mekanı basınla birlikte gezeceğiz. İnşallah 2013'ün Cumhuriyet Bayramı'nda, Cumhuriyet'in 90. yılında açılışını yapacağız'' diye konuştu.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Prof. Rengim Gökmen de Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin bir İstanbul kenti projesi olduğunu belirterek, festivalin ana temasının, her zaman tarihi mekanlarda Türk ve doğu temalı operalarla ve ırk, dil, din ayrımı tanımayan bir müzik ve sahne diliyle İstanbul'dan dünyaya seslenmek olduğunu vurguladı.

Gökmen, ''İstanbul, yalnız İstanbul'un değil Türkiye'nin yegane opera sahnesi olan Atatürk Kültür Merkezi'ne büyük ihtiyaç duyuyor'' diyerek, AKM'nin yeniden sahne sanatlarının hizmetine kazandırılması için çok kararlı tutumunu uzun süredir devam ettiren Bakan Günay'a teşekkürlerini dile getirdi.

''Don Giovanni'' operası

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sergilenen Mozart'ın iki perdelik ''Don Giovanni'' operasını Yekta Kara sahneye koydu.

Orkestra şefliğini Winfried Müller'in, koro şefliğini Lyubomira Alessandrova'nın yaptığı operada Eralp Kıyıcı, Feryal Türkoğlu, Şenol Talınlı, Mithat Karakelle, Esin Talınlı, Sabri Karabudak, Görkem Ezgi Yıldırım ve Cem Beran Sertkaya yer alıyor.

Opera Festivali

19 Temmuz'a kadar sürecek 3. Uluslararası İstanbul Opera Festivali, Türk ve dünya operalarının seçkin yapıtlarını, görsel bir şölende sanatseverlerle buluşturacak.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara'nın sanat yönetmenliğinde organize edilen festival kapsamında dünyaca ünlü Arjantinli tenor Jose Cura da bir konser verecek.

Ayrıca, Samsun Devlet ve Opera Balesi Mozart'ın ''Saraydan Kız Kaçırma'' operasını; İzmir Devlet Opera ve Balesi, besteci Okan Demiriş imzalı ''IV. Murat'' operasını; İstanbul Devlet Opera ve Balesi ''Yıldırım Bayezid'' operasını; Antalya Devlet Opera ve Balesi ise besteci Selman Ada'nın Halit Ziya Uşaklıgil'in romanından esinlenerek bestelediği ''Aşk-ı Memnu'' operasını sahneleyecek.