Kumaş yüklü TIR’ın yükünü boşaltıp yerine çimento yüklemek, plastik kapı pencere yerine kağıt peçete ihraç etmek gibi büyük çaplı kaçakçılık işlemlerinin yanı sıra, araç ve yolcu beraberinde getirilen mallarda ilginç bir takım kaçakçılık yöntemleri kullanılıyor. Hemen her çeşit eşyayı zula olarak kullanan kaçakçıların gümrük kapılarında alınan önlemleri aşmak için yeni yeni yöntemler denediklerine dikkat çekiliyor. Son dönemlerde uygulanan zula yöntemlerinin kaçakçılık literatürüne girecek türden olduğunu söyleyen Gümrük Muhafa memurları, protez bacak içinde, ayakkabı tabanında, tabut içinde, kalorifer peteğinde, piknik tüpü içinde ve ampul içlerinde zulalarla karşılaştıklarını söylüyor. 
 
Protez bacak içine nargile tütünü 
Nargile tütününün kilosu piyasada 30-40 TL arasında değişiyor. Ancak bu değer bile bu ürünün kaçakçılığının yapılmasına engel değil. Ve uygulanan yöntem ise görenleri şaşkınlığa düşürecek türden. Suriye’den Türkiye’ye Hatay’ın Cilvegöze Sınır Kapısından giriş yapmak isteyen her iki bacağı protezli bir kişinin rutin kontrollerini yapan Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat görevlileri şaşkınlıklarını gizleyemedi. Şüphe üzerine aranan kişinin protez bacaklarından bir tanesinin yerine tam takılmadığı ve normalden daha fazla aralık olduğu fark edildi. Bagaj x-ray cihazından geçirilen protezde yoğunluk tespit edilmesi üzerine protezler açıldı. Protez bacaklardan 13 kilogram nargile tütünü ortaya çıkarıldı. 
 
Bavul içinde ev hayvanı kaçakçılığı 
Yaygın bir biçimde kullanılan bir diğer kaçakçılık yöntemi ise ‘kanlı ticaret’ olarak da anılan valizle hayvan kaçakçılığı. Hayvan hakları savunucuları “bireysel değil örgütlü bir suç” olarak ifade ettikleri kaçakçılık yöntemi ile büyük bir rantın elde edildiğine dikkat çekiyor. Büyük bir bölümü Ukrayna ve Bulgaristan üzerinden giriş yapan kuryeler beraberinde taşıdıkları valizlerin gizli bölmelerine yerleştirdikleri ev hayvanlarını Türkiye’deki petshoplara satıyor. Doğu Bloku ülkelerinden 20-30 dolara kaçak olarak getirilen ve petshop’lara satılan kediler 400 ile 500 TL’ye, köpekler ise 750 ile 2 bin TL’ye ‘alıcı’ buluyor. 
 
Ekmek içine kaçak sigara 
Çay ve sigara kaçakçılığında da ilginç bir takım yöntemler geliştiriliyor. Mazot yüklü aracın içine koli bantları ile, ıslanmayacak bir şekilde sarılan sigara kolileri mazot yüklü kamyonun içine atılıyor ve bu şekilde dikkat çekmeden Türkiye’nin en uzak noktalarına taşınabiliyor. Yine somun ekmek ve kamyon lastiklerinin içine sigara konulması da dikkat çekici yöntemler arasına yer alıyor. Sektör kaynakları sigara kaçakçılığı yanı sıra sigara filtrelerinin de son dönemlerde kaçakçıların en çok tercih ettiği malların başında yer aldığına dikkat çekiyor. Son iki yılda Hamzabeyli ve Kapıkule Sınır Kapılarında 20 milyon adet sigara filtresi yakalandı. Revaçta olan bir diğer kaçakçılık ürünü olan çayın zulalandığı yer ise LPG’li araçların tüpleri!. 
 
Tabut içinde eroin kaçakçılığı 
Kaçakçılığı yapılan ürünleden biri de kaplumbağa kabukları. İthalatı yasak olan kaplumbağa kabukları tesbih olarak kullanılıyor. Özellikle Endonezya’da kaplumbağa katliamı sonrası elde edilen kabuklardan elde edilen tespihler 200 dolardan satılıyor. Yapılan operasyonlarda, kaplumbağa kabuklarının yanı sıra, bir dönem sırf dişleri için avlanan fil dişi, gergedan boynuzu tabut içinde veya kalorifer peteği içine zulalanarak Türkiye’ye sokuluyor. Piknik tüpü veya araç direksiyonu içinde silah kaçakçılığı yapılırken, eroin tabut içinde, kaçak içki ise araba lastiği içinde içki kaçakçılığı görenleri hayrete düşürecek yöntemler arasında yer alıyor. 
 
Havalandırma boşluğunda gözlük 
Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’de uzun yıllar çalışan Aykut Onur Kalaycı, çalıştıkları dönemde bir çok ilginç kaçakçılık yöntemine tanık olduğunu söyledi. Kamyonların fren ve debriyaj boşluklarından eroin kaçakçılığı yapıldığını söyleyen Kalaycı, transit eşya kaçakçılığının ise her dönem gündemde olduğunu söyledi. Kalaycı, görev yaptığı dönemde kaçak eşya transiti yapan bir TIR’ı Ankara’da 21 gün boyunca gece-gündüz beklediklerini söyledi. Halihazırda yolcu otobüslerinin havalandırma bölümlerinde gözlük kaçakçılığı yapıldığını söyleyen Kalaycı, kağıt üzerinde yapılan kaçakçılık işlemlerinin her zaman revaçta olduğunu ifade etti.